RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Neznatna kašnjenja na nekoliko biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH saopštila je da je jutros na vrijeme otvorena većina biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici, te da je samo na nekoliko mjesta bilo neznatnog kašnjenja, iz tehničkih razloga.

“Ponovljeni izbori se sprovode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima”, navedeno je u saopštenju.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime CIK-a nadgleda 130 supervizora koji su prošli obuku i koji su sertifikovani.

Iz CIK-a podsjećaju izbornu administraciju u Doboju i Srebrenici da je izbornim zakonom, između ostalog, propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti, pod uslovom da se akredituju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

“Član 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštovaće tajnost glasanja. Suprotno postupanje izbornih komisija i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH”, naglašeno je u saopštenju.

Danas se održavaju ponovljeni izbori za gradonačelnika Doboja i dobojsku Skupštinu grada na 89 biračkih mjesta i načelnika Srebrenice i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta /26 redovnih biračkih mjesta i dva za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama/.

Izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 časova večeras.

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Izlaznost u Domu kulture, Prvoj OŠ, Četvrtoj OŠ i Gimnaziji oko 35 posto

Radio Brčko

Izborni dan u SAD-u: Utrka za Bijelu kuću između Trumpa i Bidena

Radio Brčko

БиХ: Омогућено гласање путем конзуларно-дипломатске мреже

Radio Brčko