BiH

Pedeset migranata u prihvatnim centrima u USK-u pozitivno na COVID-19

U privremenim prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno je izolirano 50 migranata i izbjeglica pozitivnih na koronavirus – potvrđeno je na jučerašnjoj sjednici Kantonalnog kriznog štaba ministarstva zdravstva.

Aktuelna je potpuna izolacija korisnika usluga i zaposlenih u Privremenom prihvatnom centru “Borići” u Bihaću, s obzirom da je veliki broj osoba pozitivan na COVID-19.

-Trenutno imamo 50 migranata pozitivnih na koronavirus. Njih 45 je u centru ‘Borići’, koji je sada potpuno izolovan kao karanten. Moram reći da je tu osim 45 migranata, pozitivno i 12 uposlenika međunarodnih organizacija i zaštitarske agencije. Testirali smo 199 uzoraka korisnika usluga centra, te 145 kada je u pitanju zaposleno osoblje i tu zaista imamo strogu svakodnevnu kontrolu – riječi su ministrice zdravstva USK Nermine Ćemalović.

Epidemiolog nadzire i situaciju u Privremenom prihvatnom centru “Miral” u Velikoj Kladuši, gdje je u karantenu pet pozitivnih osoba.

-Imamo petoro pozitivnih u velikokladuškom ‘Miralu’. Riječ je o dva nova migranta, te tri osobe izmještene sa lokaliteta Lipa. Na lokalitetu Lipa trenutno nemamo aktivnih slučajeva COVIDA 19, međutim ukoliko ih bude, odmah ćemo te ljude izmjestiti u ‘Miral’ gdje su osigurani uslovi za izolaciju i adekvatno liječenje. U ovom momentu smo primorani tako reagovati, s obzirom da u kampu ‘Lipa’ još nemamo odgovarajuće uslove za zadržavanje i potrebnu izolaciju – dodala je Ćemalović.

Direktor Doma zdravlja u Velikoj Kladuši Senad Okanović najavio je i mogućnost skorašnjeg testiranja svih korisnika usluga i zaposlenika u prihvatnom centru “Miral”, koje bi se provelo u saradnji sa Danskim vijećem za izbjeglice (DRC).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!