RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Prošloj godini riješeno više od 160.000 najstarijih predmeta

Sudovi u BiH u 2022. godini riješili su više od 160.000 najstarijih predmeta, pokazuju godišnji podaci o ostvarenim rezultatima planova rješavanja najstarijih predmeta, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH.

“U 2022. godini, planom je predviđeno da se riješe 181.994 najstarija predmeta, od čega je riješeno 91 odsto, što je najveći ostvareni procent realizacije plana rješavanja najstarijih predmeta od 2011. godine, kada je VSTS uveo primjenu planova rješavanja najstarijih predmeta u sudovima”, navodi se u saopštenju.

Od 1. januara do 31. decembra 2022. godine sudovi u BiH riješili su ukupno 166.025 najstarijih predmeta, što je za 3.000 predmeta više nego u 2021. godini.

U sudovima u Federaciji BiH ukupno je riješeno 122.603 predmeta, u Republici Srpskoj 39.008 predmeta, dok su sudovi Brčko distrikta BiH riješili 2.845 predmeta, a Sud BiH 1.569 najstarijih predmeta.

Analiza pokazuje da su prvostepeni sudovi – opštinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku realizovali 90 odsto, a sudovi viših instanci 98 odsto predmeta predviđenih planovima.

Od 2010. godine pa do kraja 2022. godine, sudovi su riješili 1.583.310 najstarijih predmeta što je u velikoj mjeri uticalo na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta i rješavanje najstarijih predmeta u sudovima, a što je rezultat dugogodišnje prakse primjene planova rješavanja najstarijih predmeta u sudovima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Osvojila devet glasova i ušla u Opštinsko vijeće

Radio Brčko

Prvi put više migranata odlazi nego što ih dolazi

Radio Brčko

U BiH godišnje u prosjeku zastari oko šest miliona KM novčanih kazni

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!