RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Radončić: BiH će se s pravom dimenzijom krize suočiti tek za 15-ak dana

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas u Sarajevu da će se BiH po mišljenju stručnjaka s pravom dimenzijom krize koronavirusa suočiti tek za 15-ak dana.

Nakon sjednice Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje kojim predsjedava, Radončić je rekao da se boji da će broj zaraženih u BiH biti vrlo velik kao i u drugim zemljama, uz stopu smrtnosti o kojoj nije želio licitirati.

Istakao je da su slučajevi bolnice u Mostaru i graničara koji je primio mito da propusti putnike u BiH tragične greške čije ćemo posljedice tek osjetiti, te je pozdravio reakciju tužilaštava u oba slučaja.

– Apelujem na građane da smanje svoje socijalne kontekte i da se manje kreću kako bi smanjili mogućnost zaraze na minimum – poručio je Radončić.

Najavio je da će biti održani sastanci s predstavnicima bh. farmaceutskih kompanija na kojim će biti govora o povećanju proizvodnje zaštitnih maski i druge opreme, a Vijeću ministara će biti predložene izmjene zakona jer se moraju pooštriti procedure ulaska i izlaska iz BiH.

– Javnost treba znati da se suočavamo s neprijateljem koji je nevidljiv ali veoma smrtonosan, bez želje da stvaramo paniku, jer stručnjaci ističu da niko nema komociju da misli da ga se ova situacija ne tiče – rekao je Radončić.

Dodao je da će predložiti Vijeću ministara obustavljanje željezničkog putničkog saobraćaja dok će teretni biti dozvoljen, te tražiti da državni zatvor koji je skoro spreman za upotrebu bude pretvoren u izolatorij, kao i eventualno neke kasarne.

– Želimo obeshrabriti sve koji namjeravaju ući u BiH jer će morati provesti 14 dana u karantinu u šatoru u najgorim mogućim uslovima, budući da nemamo vremena ulagati finansijske i ljudske resurse za neodgovorne osobe koje se sada pokušavaju vratiti – naveo je Radončić.

Potcrtao je da poseban prioritet predstavlja sklanjanje migranata s ulica i ograničenje njihovog kretanja.

Prethodno je zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Zoran Tešanović najavio je da će uskoro biti isporučen set laboratorijske opreme za detekciju koronavirusa Kliničkom centru u Banjoj Luci, te da će isti set biti osiguran za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Pojasnio je da se radi o najnovijoj tehnologiji koja omogućuje testiranje oko 100 pacijenata dnevno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: SBB upriličio svečanu dodjelu članskih kartica

Radio Brčko

Radončić: Ministarstvo će podržati zabranu ulaska u BiH

Radio Brčko

Radončić: Vlast na nivou BiH mora biti formirana što prije

Radio Brčko