RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sarajevo: O Džaferovićevom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona o lijekovima 1. decembra

Ustavni sud BiH trebalo bi da na sjednici, koja je zakazana za 1. i 2. decembar, razmatra zahtjev člana Predsjedništva BiH u proteklom sazivu Šefika DŽaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. oktobra 2021. godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske, te propisani djelokrug, način rada i nadležnost tog tijela.

DŽaferović je na dan stupanja na snagu ovog zakona, 28. juna ove godine, podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom je zatražio njegovo ukidanje. Istim zahtjevom obuhvaćene su i dopune Zakona o republičkoj upravi Republike Srpske.

Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda, takođe, trebalo bi da bude razmatran i zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti i usaglašenosti sa Ustavom BiH amandmana na Ustav Federacije BiH i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit.

Na dnevnom redu, koji je objavljen na internet stranici Ustavnog suda BiH, navodi se da će biti razmatran i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdić, za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o državljanstvu BiH.

Početak sjednice Ustavnog suda BiH zakazan je za četvrtak, 1. decembra, u 9.30 časova.

srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uskoro niža cijena lijekova u BiH?

Radio Brčko

U BiH prošle godine zabilježene 52 ozbiljne neželjene reakcije na lijekove

Radio Brčko

Од сутра у Брчком потпуна обустава издавања лијекова на рецепт

Radio Brčko