RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Savjet ministara BiH danas o kvalitetu goriva i smanjenu carinskih stopa

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebalo da razmatra prijedloge odluka o kvalitetu tečnih naftnih goriva i o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do kraja 2023. godine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložilo je prijedlog odluke o dopuni odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva.

Na predloženom dnevnom redu su i Nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH i Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, objavljeno je na veb-stranici Savjeta ministara BiH.

Ministri bi trebalo da razmatraju i nacrte zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, pred ministrima će se naći i Nacrt sporazuma o zajmu /drugi projekt podrške zapošljavanju/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i Nacrt sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za 2021. godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH.

Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu /Regionalni program integriranog razvoja koridora rijeke Save i Drine/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te Prijedlog poslovnika o radu Savjeta ministara, takođe su teme sutrašnje sjednice.

Biće riječi i o Nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda “Južna interkonekcija BiH i Hrvatske” na pravcu Zagvozd /Hrvatska/ – Posušje /BiH/ – Novi Travnik/Travnik sa odvajanjem za Mostar i nacrtu osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije” na pravcu granica Srbija-BiH-Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH predložilo je razmatranje prijedloga odluke o visini naknade koju plaća operater vazduhoplovstva po prevezenom putniku i toni prevezene robe/tereta u odlasku s aerodroma u BiH i prijedlog odluke o utvrđivanju planskih iznosa prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju u vazdušnom prostoru BiH za ovu godinu.

Na predloženom dnevnom redu je i prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju nadzornog tijela nad primjenom Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, čiji je predlagač Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH, i informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. juni 2021. godine, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH, takođe su među tačkama predloženog dnevnog reda.

Na obimnom dnevnom redu je informacija o vremenu čekanja prevoznika na graničnim prelazima i problematici ograničenja dana boravka vozača i voznog osoblja u području EU i izvještaj o provođenju Sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih dionica međudržavnog puta E-661 između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske za period od 1. januara do 30. juna.

Sjednica će biti održana u 11.00 časova u zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Savjet ministara usvojio Nacrt zakona o spoljnim poslovima i Nacrt Zakona o izmjenama zakona o VSTS-u

Radio Brčko

Konaković i Bilstrom o iznajmljivanju zatvorskih kapaciteta BiH

Radio Brčko

Тегелтија: БиХ не може сама да ријеши проблем мигрантске кризе

Radio Brčko