RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Тегелтија: БиХ не може сама да ријеши проблем мигрантске кризе

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да БиХ не може сама да ријеши проблем мигрантске кризе, те да од ЕУ мора да добије не само финансијску подршку, него и податке безбједносних служби како би све особе које су безбједносно интересантне биле одмах избачене из БиХ.

Тегелтија је истакао да БиХ носи превелик терет и да за то највећу одговорност сноси ЕУ и сви други који су креирали ову кризу.

“Број миграната према броју становника далеко је највећи, а сви они који покушавају да наметну причу како је ова криза хуманитарно и питање добре воље, страшно гријеше и не мисле добро, прије свега, грађанима БиХ”, изјавио је Тегелтија за “Еуроблиц”.

Он је оцијенио да ће се БиХ са овим проблемом борити све док се не промијени политика у свијету према мигрантској кризи.

“С једне стране имате отворене границе са истока, укључујући и земље ЕУ које практично несметано пуштају мигранте да улазе у БиХ, а онда их само затворите на граници БиХ с Хрватском, гдје постављају разне препреке како би их зауставили на путу ка Западној Европи”, рекао је Тегелтија.

Он сматра да ће завршетком кампа “Липа” бити мање или више створене претпоставке за смјештај свих миграната у БиХ, а да ће, ако се и даље буде инсистирало да се повећа број миграната, послије тога то врло тешко моћи контролисати.

Говорећи о захтјевима из Брисела да мигранти буду распоређени по цијелој БиХ, Тегелтија је напоменуо да је на почетку појаве мигрантске кризе Република Српска рекла да не жели мигранте на својој територији и да не жели кампове.

“С друге стране, имали смо поруке из институција БиХ да су мигранти само туристи који пропутују кроз БиХ и није било никаквих спорења око тога. Из Федерације ФБиХ /ФБиХ/ нико није спорио ту причу да Српска неће да прихвати мигранте, а с друге стране се гледало благонаклоно према броју миграната”, навео је Тегелтија.

Он је додао да Република Српска данас и даље чврсто држи свој став, али да ФБиХ покушава да мијења своје ставове.

“Савјет министара и Министарство безбједности ће реализовати оне политике које буду ствар компромиса, а чини ми се да у овом тренутку немамо договор”, рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, постигнута је сагласност с амбасадором ЕУ и јасно је речено да су изградњом кампа “Липа” и кампа “Циљуге” у Тузланском кантону, те са постојећим кампом “Блажуј”, задовољене потребе свих миграната на територији БиХ и да у овом тренутку нису потребни нови кампови.

Говорећи о кандидатском статусу БиХ за чланство у ЕУ, Тегелтија је рекао да су први пут из Брисела дошле поруке да би БиХ могла добити овај статус у првој половини 2021. године, те оцијенио да је за БиХ превисоко постављена љествица.

“То није био случај ни са једном од земаља које су сада чланице ЕУ. Тамо су постављени неки услови из области такозване владавине права, а већини тих земаља то је било постављено као услов тек у тренутку приступања у пуноправно чланство”, рекао је Тегелтија.

Он сматра да би због тога Европска комисија морала послати јаснију поруку, те да је потребно да се БиХ додијели кандидатски статус уз испуњавање оних стандардних услова које су испуњавале неке од тих земаља.

Када је ријеч о набавци вакцине против вируса корона, Тегелтија је нагласио да је БиХ дио пројекта набавке вакцина, такозваног система Ковакс, под покровитељством Свјетске здравствене организације, те да ће БиХ у складу са својом величином добијати вакцине, као и друге земље у том систему.

“Нама ће бити доступне све вакцине које буду одобрене од СЗО. Сигурно је да ће прве вакцине доћи до краја јануара и то ће, као и у другим земљама, бити мале количине које су првенствено намијењене здравственим радницима”, рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да не постоји никаква препрека да било ко набави руску, кинеску или неку другу вакцину, која ће се појавити у међувремену на тржишту, али да су у овом тренутку доступне само двије врсте вакцина и да ће се оне прве појавити на тржишту БиХ.

“Евидентно је да Министарство здравља Републике Српске ради врло интензивно како би се створила претпоставка за долазак руске вакцине на тржиште БиХ, прије свега на простору Српске. С великом пажњом јавност прати и одобравање кинеске вакцине”, рекао је Тегелтија.

Говорећи о преговорима БиХ са ММФ-ом о новом кредиту од 1,5 милијарди КМ, Тегелтија је навео да аранжмани са ММФ-ом у сваком тренутку могу да буду настављени.

“Било би добро да смо обезбиједили аранжман са ММФ-ом, прије свега из финансијских разлога. Средства која се нуде нису тако велика како се о њима говори. То је трогодишњи аранжман, али то су средства која се добијају с јако повољним каматним стопама и јако дугим роковима отплате”, истакао је Тегелтија.

Он је навео да су преговори били тешки и необични, те да је јасно речено да се очекују неке политичке теме.

“Моје становиште одмах на почетку било је да не треба да се бавимо политичким причама, већ да фокус аранжмана са ММФ-ом буде борба против ковида, у смислу борбе за здравље људи и борбе за заштиту економије. На крају су се испрофилисала два-три питања која су политичка, која су дио наших преговора с Европском комисијом и није било никаквог разлога да се она појаве и у писму намјере са ММФ-ом”, рекао је Тегелтија.

Он је додао да су то питања електронског потписа, закона о електричној енергији, регистра физичких лица у БиХ унутар Централне банке, те да су то кључне тачке о којима није постигнута сагласност.

Тегелтија сматра да су дневнополитичка препуцавања највећи проблеми у раду и функционисању Савјета министара, наглашавајући да та институција мора бити мјесто компромиса на коме ће се рјешавати животна питања грађана и пословне заједнице.

“Имајући у виду врло сложен систем одлучивања у Савјету министара, врло брзо се показало да та политичка препуцавања унутар БиХ, као и са нашим сусједима, постају камен спотицања у доношењу одлука. Нека питања, која треба да ријешимо данас или сутра, због тога пролонгирамо два до три мјесеца”, рекао је Тегелтија.

Коментаришући исход гласања у Представничком дому Парламентартне скупштине БиХ за изгласавање неповјерења Савјету министара и о смјени замјеника министра цивилних послова Синише Илића, Тегелтија је рекао да је том приликом исказана чињеница да је парламентарна већина јасно изражена у Представничком дому.

“Нажалост, то увијек не изгледа тако. Били смо свједоци, поготово када су у питању нека од кадровских рјешења, да та већина у једном тренутку може да се промијени. Надам се да ће парламентарна већина наставити да функционише и да подржава рад Савјета министара”, рекао је Тегелтија.

На питање да ли ће покренути смјену ДНС-овог министра Милоша Лучића будући да је ДНС напустио власт на нивоу Српске и БиХ и да су гласали за смјену Савјета министара, Тегелтија је истакао да би принципијелно ДНС требало да се понаша у складу са оним што прокламује у посљедње вријеме, а то је да је та странка опозиција, и у тим околностима не би требало да буде дио извршне власти.

“Али, чини ми се да с једне стране имамо декларативну причу о промјенама, а с друге стране у суштини велику борбу за позиције, као што је борба за очување позиције министра”, рекао је Тегелтија и додао да ће обавити консултације с партијама које чине већину у Представничком дому и након тога ће бити донесена одлука да ли ће покренути смјену и у ком тренутку.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Dokument okvirnog budžeta danas u Savjetu ministara

Radio Brčko

У БиХ још није у функцији европски број за хитне случајеве – 112

Radio Brčko

Савјет министара данас о набавци вакцина и области миграција и азила

Radio Brčko