RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHBrčko

ЦИК БиХ: Тужилаштво дистрикта бриљантан примјер на спречавању изборних манипулација

Семинар “Јачање капацитета медија за професионално праћење и извјештавање о изборном процесу” одржан је недавно у Неуму, у организацији  Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву, а у оквиру пројекта „Подршка интегралном и инклузивном изборном процесу у БиХ”. На семинару су, као предавачи, учествовали  представници Централне изборне комисије БиХ,међународни експерти, као и новинари водећих медија из цијеле Босне и Херцеговине, који су имали прилику да се детаљно упознају с најважнијим аспектима изборног процеса.

Била је ово добра прилика да представници медија и чланови ЦИК-а разговорају о темама изборног система и законодавства, сложености самог изборног процеса, манипулацијама у изборном процесу, као и неопходним реформама изборног процеса. Ирена Хаџиабдић, члан Централне изборне комисије БиХ је овом приликом за Радио Брчко истакла да је неопходно било каквом виду злоупотреба стати у крај и санкционисати све оне који крше Изборни закон да би смо правили боље кораке ка једном фер и поштеном изборном процесу.

FOTO: RTV BPK
Ирена Хаџиабдић, члан Централне изборне комисије БиХ

„Тужилаштво Брчко дистрикта представља бриљантан примјер јер су први отворили поступке да би се спријечиле одређене злоупотрбе, односно испитивали су све сумње, а с обзиром да се ради неким потвђеним оптужницама свело се на то да се ради о основаним сумњама, истакла је доктор Хаџиабдић.

Она каже да за бираче ван БиХ још увијек имамо активну регистрацију, али на жалост тај процес се злоупотребљава.

„У Брчко дистрикту су многи бирачи сазнали да су пријављени да гласају из иностранства иако тамо никада нису живјели па су морали гласати на непотврђеним листићима да би остварили своје право гласа. Ми се надамо да ће законодавац погледати одређене приједлоге у нашем радном документу, у овом моменту иницијативи, која када је ријеч о бирачима ван БиХ настоји да пређе у једну електронску пријаву за бираче ван БиХ и мораћемо тражити доказ о боравишту од надлежног органа да бисмо били сигурни да особа која се пријављује за изборе заиста живи у иностранству, а не да у своје име пријављује неког другог бирача“, појаснила је члан ЦИК–а Ирена Хаџиабдић.

Програм менаџер задужен за пројект који се бави изборним процесом Канцеларији Савјета Европе у Сарајеву Есад Маврић каже да Савјет Европе већ годинама имплементира различите пројекте, у овом случају посебно пројекте који се тичу даље демократизације изборног процеса у БиХ.

„Овај семинар је имао за циљ додатну едукацију и тренинг представника различитих медија из цијеле БиХ о теми професионалног и компетентног извјештавања о изборном процесу – навео је Маврић. Ово је први од два планирана семинара, а други ће бити одржан у септембру.

ФОТО: RTV BPK

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

CIK BiH izabran u Izvršni odbor Svjetskog udruženja tijela za sprovođenje izbora

Radio Brčko

Danas razmatranje žalbe na odluku CIK-a o izboru kompanije za štampanje glasačkih listića

Radio Brčko

Семинар за одбојкашке тренере у Брчком водио проф др Горан Нешић

Admir Kadrić