RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У БиХ мањак професионалних возача, слиједи још већи одлив ових радника

Иако се у БиХ већ дужи период биљежи мањак професионалних возача, превозници страхују да ће проблем тек да ескалира и да ће услиједити егзодус ових радника.

Како истичу, у Великој Британији влада права помама за овим кадром, тако да због бољих услова рада очекују одлив ових радника.

Због овакве ситуације превозници питају ко ће код нас у наредном периоду возити камионе.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, казао је да је на бх. тржишту радне снаге већ дошао до изражаја мањак возача, али да слиједи још већи одлив ових радника након што је кренула потражња за професионалним возачима у Великој Британији.

“Возачи у Великој Британији имају 5.000 фунти плату, што значи да ће у наредном периоду и ово возача што је остало отићи из БиХ због бољих услова рада”, казао је Грбић.

Како је рекао, у Бањалуци нема ниједног возача који се налази на Заводу за запошљавање. Када би сада био расписан конкурс за пријем професионалних возача, како истиче Грбић, прије би се на конкурс јавио хирург него професионални возач.

Додао је да је у протекле двије године из БиХ отишло најмање 4.500 до 5.000 професионалних возача.

“Поред возача, БиХ је напустило и око 2.000 превозничких фирми, које су пререгистроване у Словенији. То нам јасно показује у каквој се ситуацији налазимо и шта се дешава с овом браншом”, каже Грбић и истиче да возач камиона у БиХ не може добити већу плату од 1.500 до 2.000 КМ. Додаје да се скоро све транспортне фирме суочавају с проблемом да не могу наћи возача, па им леже по два, три па и пет камиона.

Како је рекао, више је разлога за одлазак возача у иностранство, међу којима су услови на терминалима, дуго чекање, нема довољно посла, мале плате.

“Сваки млади возач који једном пређе гранични прелаз и оде на царински терминал и види колико чека и колика му је на крају мјесеца плата, сљедећи мјесец да отказ и оде у земље Европске уније”, казао је Грбић.

Додао је да тренутно нема превозничке фирме у РС или БиХ да јој не фали по неколико возача.

“Ово све погоршава ситуацију у превозу и питање је ко ће уопште управљати камионима овдје и ко ће да нам довезе робу, лијекове, брашно или репоматеријал”, нагласио је Грбић.

Са друге стране, Зијад Синановић, секретар Удружења међународних цестовних превозника терета Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, у разговору за “Независне новине” истиче да не стахује да ће наши возачи да се упуте према Великој Британији, јер, како каже, тамо се траже привремени радници, али истиче да БиХ има проблем са недостатком возача.

“Генерално, проблем недостатка овог кадра је постао актуелан и код нас, иако је у Европској унији присутан већ дуги низ година, а сада је на ред дошла и БиХ”, казао је Синановић.

Истиче да овај посао више није толико актуелан за младе људе. Како каже, мање се људи одлучује за тај посао управо зато што је постао превише стресан.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Potrebna bolja saradnja u borbi protiv korupcije

Radio Brčko

Izvoz oružja i municije iz BiH ove godine veći za 20 miliona

Radio Brčko

Ujedinjene nacije u BiH zabrinute razvojem situacije sa migrantima

Radio Brčko