BiH

Vijeće ministara danas vanredno zasjeda i odlučuje o odobravanju novca za izbore

Za danas je zakazana 66. vanredna (telefonska) sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o odobravanju sredstava za oktobarske izbore.

Centralna izborna komisija je početkom maja raspisala Opće izbore u BiH koji bi se trebali održati u oktobru, međutim Vijeće ministara nije donijelo budžet za tekuću godinu, pa samim tim nisu osigurana sredstava.

Ministri će glasati o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akomuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

S obzirom na to da ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) već mjesecima blokira odobravanje sredstava i poziva se na proceduru redovnog usvajanja budžeta koj amože trajati veoma dugo, nejasno je kako će ministri koji dolaze iz ove stranke danas glasati.

Za organizaciju ovogodišnjih izbor apotrebno je 12,5 miliona KM, a novac je CIK-u potreban što prije kako bi s emoglo krenuti s realizacijom organizacije.

CIK je ranije tražio da se, zbog neusvajanja budžeta novac izdvoji iz budžetske rezerve iz prošle godine, jer ga ima i više nego dovoljno.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button