RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom upriličena promocija knjige „Čitanje pisanja“ autora Duška Pevulje

Sinoć je u Kulturno-administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“ u Brčkom, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“, upriličena promocija knjige „Čitanje pisanja“, autora prof. dr. Duška Pevulje.

Pevulja, inače sveučilišni profesor na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci na Odsjeku za srpski jezik i književnost kaže kako prezentirana knjiga govori o kreativnom pisanju i kulturi govora, ističući bogatstvo srpskog književnog jezika.

„Neizostavno je da znate gramatička pravila, bez njih ne možete da pišete, ali kad ih i znate sva, to vam ne garantira da ćete da pišete pravilno, a naročito da ćete da se izražavate i pisano i usmeno na način koji će da privuče druge ljude. Tako da sam u knjizi pokušao da kažem da je to preduslov, a da zapravo to kreativno pisanje ili ta kultura govora i pisanja podrazumijeva našu ličnu kulturu, podrazumijeva naš osobeni habitus, da neprestano istražujemo tu sferu, da neprestano stavljamo misli na papir, da mislimo o tome jer je to jedini autentični put kako ćemo usvojiti to i kako će to postati dio naše lične kulture“, rekao je Pevulja.

Potpresjednica „Prosvjete“ Vedrana Dragičević, ispred organizatora promocije knjige ističe kako je razumijevanje književnog djela za običnog čitatelja je vrlo teško, te čitatelj stoga često isčitava i književne kritike, koje pomažu pri tumačenju književnih djela.

„Sa stručne strane ova knjiga itekako koristi profesorima srpskog jezika, odnosno jezika uopće, ali i običnom čovjeku da nauči na koji način se razumijeva, odnosno na koji način se isčitava jedno književno umjetničko djelo“, rekla je Dragičević.

Protojerej stavrofor Željko Matić ovom prilikom je istaknuo kako mu je kao starješini Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Brčkom čast kada se u Kulturno-administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“ odvijaju promocije kvalitetnih knjiga, kao što je knjiga „Čitanje pisanja“ i ostali kulturni događaji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom predstavljena najnovija knjiga Sare Sabri

Mirsad Arnautović

Декомунизација и “Српска прича”: Историчар Немања Девић у четвртак у Брчком

Radio Brčko

Брчко: Промовисана књига „Путовање кроз БиХ“

Миљана Ђурђевић