BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko odao poštu Hatidži Mehmedović

Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je mezarje u Sućeski kako bi danas, na treću godišnjicu njene smrti, odao poštu Hatidži Mehmedović.

“Hatidža Mehmedović je najsnažnija osoba koju sam upoznao u svom životu. Njena lavovska borba za istinu i pravdu,  njena lucidnost, razboritost  i požrtvovanost za čovjeka, kojoj sam imao priliku svjedočiti godinama, dovela me danas na njen mezar, na treću godišnjicu od kada se ova žena velikog srca preselila u ljepši svijet, svojim sinovima i suprugu.

Imao sam veliku potrebu pokloniti se ovoj impresivnoj ženi od koje sam naučio da je ”oprost vrhunac ljubavi”.

Kada iz usta majke, kojoj su ubijena oba sina, koje je sahranila tek 2010. godine, čujete da govori o “nužnosti pomirenja ”, kada je čujete da vapi za riječi “oprosti”, ili pak  koja javno pozove sve “koji su sudjelovali u genocidu da mogu doći na komemoraciju ili neki drugi dan ako imaju  potrebu na mezarju zatražiti oprost od žrtava da bi našli svoj mir, da su  svi dobrodošli”, čovjek se uistinu zapita odakle jednoj majci tolika snaga i sabranost. To je majka koja je pateći, trpeći svoju bol do neba, duhovno, već za ovozemaljskog života, stigla u nebeske visine.

Hatidža me inspirirala da radim na projektu “Oprostom pobjeđuje čovječanstvo”. Do sada planetarno poznata Srebrenica, po genocidu na koncu 20. vijeka, trebala  bi postati  planetarni simbol snage oprosta Majke, kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

– Svi mi živimo u istoj kući. Ako se nastavimo stalno svađati svima će biti loše. Bez pomirenja i oprosta ovdje niko nema budućnosti. Ni još uvijek nerođena djeca neće imati budućnosti ako se mi ne pomirimo s našim komšijama, kazala mi je ova velika, mudra žena u zenitu svog života, a ja sam to zabilježio kao Hatidžin testament. Danas želim javno uputiti taj Hatidžin testament svim građanima ove napaćene zemlje na promišljanje, apostrofirao je na koncu visoki predstavnik.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button