RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Za razvoj ruralne tržišne infrastrukture u BiH 1,95 miliona KM

Projekat “EU4agri”, koji finansira EU, objavio je danas javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u BiH, a rok za prijave je 18. jun.

Kroz ovaj javni poziv, projekat će podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane sa poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta i dostupnosti na tržištu, te razvoj kanala prodaje i marketinga.

Realizacijom ovakvih projekata poboljšava se stanje ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište, te se lokalnim proizvođačima osiguravaju uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ukupni raspoloživi budžet namijenjen za ovaj javni poziv iznosi 1,95 miliona KM, saopšteno je iz UNDP-a.

U saopštenju je navedeno da današnje stanje u ruralnim područjima BiH često rezultira negativnim privrednim i socijalnim trendovima koje karakterišu brojni problemi – mala i nekonkurentna gazdinstva, rascjepkano poljoprivredno zemljište, male proizvodne parcele, te nizak nivo proizvodnje i tehnologije, a rezultat toga je slaba i nekonkurentna poljoprivreda koja u takvom stanju ne može biti osnova održivog razvoja.

“Uloga jedinica lokalne samouprave u ovom procesu je izuzetno velika, jer upravo one trebaju osmisliti razvojnu politiku i predložiti lokalnim proizvođačima i malim poduzetnicima moguća rješenja koji vode pokretanju održivog razvoja u njihovim lokalnim zajednicama. Stoga je ovaj poziv za dodjelu bespovratnih sredstava isključivo usmjeren ka jedinicama lokalne samouprave”, naveli su iz UNDP-a.

Kroz projekat “EU4agri” do sada je podržano 29 investicija poljoprivrednika u BiH i prerađivača sa ukupno 5,1 milion KM bespovratnih sredstava.

Informacije o dosadašnjim dobitnicima bespovratnih sredstava u okviru ovog projekta dostupno je na linku /www.eu4agri.ba/.

“EU4agri” je četvorogodišnji projekat EU vrijedan 20,25 miliona evra, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH.

Projekat sprovode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH i Češka razvojna agencija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Objavljen Javni poziv za subvencioniranu Liniju BBI banke i Općine Ilijaš

Radio Brčko

Brčko: Raspisan Javni poziv za prijavu na Program samozapošljavanja

Sandra Živković

Brčko: U srijedu javno otvaranje prijedloga projekata civilnog društva

Radio Brčko