RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

BJELINA

Bjelina praznog lista papira je noćna mora pisaca, novinara, slikara i ostale bulumente. Niko ne razmišlja kakva je mora ženama od sopstvene bjeline tijela koju treba nositi i pokazivati po svijetu jer kad dođe vrijeme kao ovo sad pa proključa i voda i gora, nema  hoćeš-nećeš?!

Poskidaju se svi do granica pristojnosti, bar ovi što idu na posao, dok mladi u baštama kafića ne sekiraju se i ne razmišljaju puno gdje su granice i da li ima carinika na njima.

Aristokratska bjelina je odavno postala passe i za okrunjene glave po Evropi, ona je nepoželjna u vrelim danima naročito za ženski dio monarhije. Svi vole boju čokolade i trude se na sve načine da je čim prije steknu. Naša trka za bojom da pocrnimo od uha do duše, uglavnom se svodi na Jadransku obalu.

Veoma je zanimljivo čuti kako nas vide primorci, oni kod kojih iznajmljujemo sobe i apartmane za spasenje od ostatka kontinenta koji smo ostavili i zamandalili, obavezno,  2 puta okrenuli ključ od brave.

Književnica iz Makarske Dada Batinić na Facebooku je opisala kakva iskustva domaći imaju s turistima.

“Bosanci, meni najmiliji gosti, uvik u autu dovedu makar osobu više negoli auto more primit. Kako priđu granicu, nije jasno. Čin parkiraju, ispadaju vanka s osmijehon, ko da nisu putovali 5, 6, 7, 8 sati po najvećoj vrućini. Puten, kažu, stali u Jablanicu, donili ti malo pečenoga, pa u Blagaj, donili ti urmašicu, a u Metkoviću kupili marmeladu od nektarina, mislili ponit kući, ali in se sviđaš pa ti dali i to. Grle te i ljube iako se prvi put vidite. Rezervirali su apartman na sedan dana, a lovu potrošili drugi dan ujutro. Nesritni i nikakvi spremaju se kući, povest će i rođaka nazad, trevili ga jutros na plaži, doša samo na dan. Kako su ti se uvukli pod kožu, daš in pet dana gratis. Rođaku također. Oni plaču od sriće, ti jecaš. Pitaju te šta ti je, ne znaš ni sam. Otad ste najboji prijateji pa zimi, dakako, ideš u njih. Više spize izideš u tih sedan dana negoli u sebe cilu godinu. Kad se vratiš doma oni te svako malo pitaju kako si, a ti njih samo kad in misliš doć u goste. Kad o njima pričaš svome društvu, spominješ ih ka čimavice koje ti liti navrnu pa ne moš zaradit, a kad oni svojima govore o tebi, svaki njiov prijatej misli kako si super pa te zafrendava na fejsbuku. Zaključiš da si ograničen dalmatinskin mentaliteton i gadiš se sam sebi u periodu od 1.10. do 1.6.”

Još nije kasno, spakujte se na brzu-brzinu i via Jadran ili …?!

Sva mora svijeta čekaju na nas!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ni smrt nije što je bila, a kamoli život!

Radio Brčko

Istinonosac

Radio Brčko

Mladež

Radio Brčko