RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Aplikacija “Populus” uskoro dostupna i stanovnicima Brčko distrikta

Brčko distrikt će biti jedan od šest gradova u Bosni i Hercegovini u kojima će se kao pilot projekat početi primjenjivati aplikacija/platforma pod nazivom “Populus2. Ova jedinstvena platforma omogućava da stanovnici prate rad lokalnih vlasti te aktivno učestvuju u kreiranju ideja i prijedloga, ali i donošenju odluka od značaja za svakodnevno funkcionisanje Brčko distrikta.

“Platforma “Populus” je nastala u okviru projekta kojeg implementira Transparency International u BiH i omogućava dvosmjernu komunikaciju i interaktivnu razmjenu informacija između građana i njihove lokalne zajednice. Ova platforma, koju će ujedno implementirati i Vlada Brčko distrikta BiH, omogućava građanima da mnogo više učestvuju u procesu predlaganja i donošenja odluka u jedinicama lokalne samouprave”, ističe Nedim Hamzabegović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta

Ono što karakterište ovu aplikaciju i čini je jedinstvenom je činjenica da ona predstavlja jedinstvenu pristupnu tačku za sve potrebe građana u vezi sa učešćem u donošenju odluka od značaja na lokalnom nivou te omogućava efikasno i transparentno praćenje rada lokalne uprave, nadležnih službi kao i izabranih predstavnika u lokalnim parlamentima.

“Aplikacija “Populus” značit će puno u uključivanju građana u predlaganju i donošenju odluka što će vjerujem biti ozbiljan korak u suzbijanju korupcije”, kazao je Hamzabegović.

Osim Brčko distrikta BiH u ovom pilot projektu učestvuju i Goražde, Lukavac, Bijeljina, Novi Travnik i Foča, a provodit će se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održan trodnevni trening u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH”

Gorana Antić

Brčko: Novi Zakon o državnoj službi narednog mjeseca na sjednici Vlade Distrikta

Admir Kadrić

Брчко: УНДП донирао 2.400 мантила за потребе здравствених радника

Дражен Ристић