RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Banjalučani otvaraju XXXVI Susrete pozorišta / kazališta BiH u Brčkom

Sve je spremno za održavanje 36. Kazališnih susreta BiH u Brčkom koji će se pod motom „Zatočeni u prošlosti“ i uz selektorsku palicu prof. Vlade Keroševića održati od 21. do 29. studenog ove godine. To je danas potvrdio direktor Festivala Jakov Amidžić, objavivši spisak osam predstava koje možete pogledati u nastavku:

Teatar – produkcija Datum Predstava Pisac Redatelj
1. Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, BiH, 21.11.2019. Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ivo Brešan Nikola Pejaković
2. Teatar Sartr, Sarajevo, BiH 22.11.2019. Majka ili sve lutke idu u raj, (praizvedba BH autora) Nedžma Čizmo Dubravka Zrnčić Kulenović
3. Narodno pozorište Tuzla, BiH 23.11.2011. Pijana noć 1918 Miroslav Krleža, Ivo i Tena Štivičić Gradimir Gojer
4. Bosansko narodno pozorište Zenica, BiH, 24.11.2019. Pink Moon, (praizvedba BH autora) Dario Bevanda Saša Peševski
5. Gradsko dramsko kazalište “Gavella”, Zagreb, Hrvatska 25.11.2019. Kiklop Ranko Marinković Saša Anočić
6. Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora, 26.11.2019. Kozocid Vida Ognjenović Vida Ognjenović
7. Kamerni teatar 55 Sarajevo,BiH, 27.11.2019. Sjećaš li se Doli Bel Abdulah Sidran Kokan Mladenović
8. Atelje 212, Beograd,  Srbija 28.11.2019. Petrijin venac Dragoslav Mihailović Boban Skerlić,
9. Satiričko kazalište Kerempuh i Kazalište Moruzgva Zagreb, Hrvatska 29.11.2019. Cabaret Preko veze Ivan Leo Lemo Ivan Leo lemo

Amidžić je objavio i ovogodišnje članove stručnog žirija u sastavu: Joško Ševo, glumac i profesor Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Radovan Knežević profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i Almir Imširević, dramski pisac i profesor Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Jakov Amidžić

Između ostalog, najavio je i nekoliko događaja u okviru pratećeg programa Susreta, od kojih kazališno – dokumentarne izložbe (Svetozar Ćorović, Ivo Vojnović i Adem Ćejvan, Rudi Alvađ, Josip Lešić), predstavljanje knjiga Žarka Milenića (Lir, bivši kralj), Ljubice Ostojić, monografije “Život i djelo Vlade Keroševića”, antologije Bh. drame kazališnih susreta, časopisa “Susreti”, kao i umjetničko veče sa Mirsadom Tukom.

I ove godine, prof. Srđan Vukadinović i Amidžić su autori većine publikacija i dokumentarno – kazališnih izložbi.

U nastojanju da ispuni osnovnu misiju Susreta, nakon sagledavanja kompletne ponude prijavljenih predstava, selektor je ustanovio da su dominantna tri tipa predstava – projekata, koje imaju zajedničko ishodište: predstave iz BiH, rađene po već izvođenim ili ekraniziranim dramskim tekstovima, pisanim na jednom od tri jezika naroda u BiH, praizvedbe novih dramskih tekstova domaćih, bosanskohercegovačkih, dramskih autora, predstave iz regiona rađene po novim, već izvođenim ili ekraniziranim dramskim tekstovima, pisanim na jednom od tri jezika naroda u BiH“, stoji između ostalog u Izvješću selektora Keroševića, uz podsjećanje da su Susreti pozorišta / kazališta u Brčkom osnovani prije 46 godina kao Susreti koji promoviraju bosanskohercegovačkog dramskog pisca.

Rezervacija kompleta karata je u tijeku, a sve informacije se mogu dobiti od rukovodstva Doma kulture Brčko distrikta.

Naslovna fotografija: www.np.rs.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Završena vladina manifestacija “Proljeće u gradu 2019.”

Radio Brčko

Prateći program: Brčko ostavlja u nasljeđe kapitalna djela

Radio Brčko

Završeni 36. Susreti kazališta/pozorišta Brčko: „Kiklop“ zagrebačke Gavelle najbolja predstava u cjelini

Radio Brčko