RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održano književno veče posvećeno Dragi Kuđiću

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Brčko, sinoć je u prostorijama Kulturno-administrativnog centra Patrijarh srpski Pavle u Srpskoj Varoši održano književno veče posvećeno pjesniku Dragi Kuđiću, koji je dao veliki doprinos književnom stvaralaštvu uopće, pa tako i grada Brčko.

Član Prosvjetinog književnog kruga Đorđe Krstić istakao je da su na Kuđićev rođendan željeli podsjetiti na njegov rad, naglasivši da ovaj pjesnik iza sebe ima nekoliko objavljenih knjiga pjesama, te da je Prosvjeta 2001. godine objavila zbirku njegovih pjesama pod nazivom „Panonski anđeo“.

„Ideja da organizujemo ovo veče rodila se prije tri godine u kroz naša druženja, u želji da se prisjetimo njegovih djela i da otrgnemo od zaborava njegova djela i njegov lik. Drago je bio član Prosvjetnog književnog kruga još od njegovog osnivanja pa do kraja svog života”, kazao je Krstić.

Više o životu Drage Kuđića, odnosno o stvarima koje mnogi ne znaju o njemu i nema ih u biografiji ovog pjesnika, sinoć je govorio Jelenko Ivanović.

„Kao Gimnazijalac ja sam ga poznavao u vrijeme kada je počinjao, 1966. godine. Drago je bio jedan veliki sanjar, seosko dijete od kojeg su roditelji očekivali da će da nastavi domaćinstvo ili bude primjeren radnik. Tu su se sukobili sa shvatanjem jer niko Dragu nije mogao da razumije. On je svoje snove ispunjavao na drugi način od zamisli svojih najbližih. Dragu je u svijet nosila znatiželja i radoznalost, da se ostvari i potvrdi u svemu onom što se nekome drugom nije sviđalo. Sukobljavao se i sa samim sobom i žalio je što ga niko ne može da razumije. Bio je istrajan i kockao se sa svojim životom što mu se često i svetilo. Ali je to nosi hrabro i uzdignute glave i tako je i završio.V eliki snovi su mu bili da se usavrši u novinarstvu i zato je otišao iz ove zemlje“, ispričao je Ivanović.

Tokom ove večeri neke od Kuđićevih pjesama i stihova recitovao je Savo Teodorović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Дјеца са Косова и Метохије 19. јуна долазе у Брчко Дистрикт

Radio Brčko

БиХ: Божићни концерт 5. јануара биће круна обиљежавања 120 годишњице СПКД Просвјета

Vladimir Matijević

Брчко: Приказан филм “Чекајући Хандкеа”

Vladimir Matijević