RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčaci sutra odlaze na Marš mira u Srebrenicu, a u ponedjeljak se u Brčkom organizuje i Mirna šetnja

Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja iz Brčko distrikta sutra će organizovati odlazak 30 osoba na Marš mira koji će tokom vikenda prepješačiti rutu od Nezuka do Potočara u dužini od 100 kilometara. Ovaj Klub u sklopu  obilježavanja 27. godišnjice stradanja u Srebrenici 11. jula organizuje i Mirnu šetnju od Gornjeg Rahića do Brčkog.

„U okviru obilježavanja 11. jula i godišnjice stradanja u Srebrenici kao i prethodnih godina ovaj klub organizuje  odlazak više desetina osoba iz Brčko distrikta, Austrije i Gunje u Republici Hrvatskoj na Marš mira kako bi na simboličan način odali počast svima onima koji su tim prošli putem u julu mjesecu 1995. godine“, istakao je Admir Karalić predsjednik ovog Kluba dodavši da je bilo veoma zahtjevno organizovati sve logističke potrebe za ovu grupu ljudi tokom njihovog trodnevnog pješanja po veoma nepristupačnom terenu.

Ova grupa bi trebala stići u Potočare kod Srebrenice 10. jula u popodnevnim satima da bi sutradan u Memorijalnom centru prisustvovala ukopu posmrtnih ostataka 50 žrtava ubijenih na tom području prije 27 godina.

On je je dodao da će tim povodom ovaj Klub u ponedjeljak 11. jula organizovati i sada već tradicionalnu, petu po redu, Mirnu šetnju od Gornjeg Rahića do Brčkog koja će biti završena uz prigodan program u centru grada s početkom u 11 sati.

Karalić je dodao da aktivnosti ovog kluba nisu samo vezane za obilježavanje 11. jula kao simbola stradanja stanovnika Srebrenice, nego i da tokom cijele godine u nekoliko navrata prijatelji kluba i građani Brčko distrikta putem donacija obezbijede i pakete za školsku djecu sa tog područja.

Na kraju, on je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što se iz godine u godinu sve veći broj mladih uključuje u ove aktivnosti, što će u svakom slučaju doprinijeti razvijanju kulture sjećanja kod mlađih generacija kako se strahote stanovnika Srebrenice iz jula 1995. godine više nikada i nikome ne bi ponovile.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Jedanaestog jula u Brčkom će biti organizovana mirna šetnja za Srebrenicu

Mirsad Arnautović

Brčko: Teku pripreme za odlazak na Marš mira u Srebrenicu

Suvad Alagić

Brčaci krenuli na “Marš mira” ka Srebrenici

Admir Kadrić
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!