Brčko

Brčanska Policija dala podršku obilježavanju Dana ružičastih majica

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine upućuje podršku obilježavanju Dana ružičastih majica poznatijeg kao “Pink Shirt Day” čija se simbolika odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta.

Podsjetimo da je ideja o obilježavanju ovog dana nastala kao vid protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi 2007. godine u kojem je žrtva nasilja bio jedan učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ovog dječaka zbog te majice ismijavali, psihički i fizički zlostavljali. Nakon tog događaja svi dječaci i djevojčice iz škole obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti sa zlostavljanim dječakom. Od tada, ružičasta majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

Policija Brčko distrikta BiH u 2020. godini bilježi jednu prijavu vršnjačkog nasilja, dok u 2021. godini nije bilo prijava vršnjačkog nasilja. Policijski službenici su sve do pojave pandemije COVID-19 u osnovnim školama za učenike devetih razreda održavali predavanja na temu vršnjačkog nasilja.

Na ovaj dan cilj je potaknuti tolerantno ponašanje među učenicima, skrenuti im pažnju na razvijanje svijesti i emocija koje će im pomoći prihvatiti međusobne razlike, prilagoditi im se, te razmisliti o složenosti odnosa unutar razredne zajednice, važnosti pregovaranja i pronalaska nenasilnih načina rješavanja konflikta. Sve to s ciljem stvaranja sigurnog okruženja i sredine u kojoj će se svaki pojedinac osjećati prhvaćeno i voljeno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!