RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanska Skupština prihvatila izmjene i dopune Zakona o stečajnom postupku u Distriktu

Najviše pažnje tokom prijepodnevnog rada kod zastupnika brčanske Skupštine izazvalo je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o stečajnom postupku u Distriktu čija je suština da se po četvrti put predlaže pomijeranje roka polaganja stručnog ispita za stečajne upravnike koji se inače vrši pred komisijama entitretskih Ministarstava pravde u Sarajevu i Banja Luci jer ga nisu mogli još jednom, iz objektivnih razloga, brčanski stečajni upravnici polagati.

„Jedini način da premostimo ovu situaciju je da rok za polaganje ovih ispita odlukom Skupštine pomjerimo do kraja tekuće godine, jer u protivnom nećemo imati dovoljan broj stečajnih upravnika za vođenje već postojećih stečajnih postupaka“, kazao je, u ime predlagača Pravosudne komisje Distrikta, Dejan Đurović.

Zastupnici su nakon duže rasprave pa i polemičkih tonova većinom glasova prihvatili ovaj prijedlog.

Suštinu razloga za prihvatanje pojasnio je predsjednik Skupštine Siniša Milić istaknuvši da stečajni upravnici nisu krivi što do sada nemaju položen stručni ispit zbog toga što su termine prolongirala entitetska ministarstva.

„Suštinski, ako se ove izmjene ne prihvate, došli bismo u situaciju da svega tri, od deset stečajnih upravnika, u ovom trenutku mogu obavljati svoj posao“, precizirao je Milić.

Inače, zastupnici, posebno opozicioni, kritikovali su ovakav prijedlog jer su smatrali da je četvrto prolongiranje ovog roka previše, i da se ispit mogao i trebao obaviti u Distriktu pred ovadašnjom Pravosudnom komisijom

Na zasjedanju je usvojena i Odluka o neradnim danima u Distriktu usljed vjerskih praznika za period april 2022. januar 2023. godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Naredna redovna sjednica Skupštine iduće srijede

Admir Kadrić

Brčko: Parlament danas o lokaciji dvorane i setu zakona o platama

Admir Kadrić

Brčanska Skupština tokom prijepodnevnog zasjedanja ekspeditivno djelovala

Admir Kadrić