RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanska Vlada: Zaustaviti prosjačenje djece oduzimanjem budžetskih benefita roditeljima

Brčanska Vlada privodi kraju aktivnosti na izradi Protokola o intenzivnijoj saradnji svih institucija u Distriktu, s ciljem suzbijanja i sprečavanja prosjačenja, prioritetno maloljetnika odnosno djece osnovno školskog uzrasta.

„Na ovaj način će biti otklonjene uočene manjkavosti u međusobnoj saradnji, kako bi se prije svega zaštitila prava djeteta, odnosno izrabljivanje maloljetnika s akcentom na prosjačenje“, rekao je glavni koordinator Vlade Distrikta, Sead Šadić.

Sead Šadić

U izradi Protokola učestvuju Odjeljenje za obrazovanje, Pododjel za socijalnu zaštitu, te predstavnici Policije i Tužilaštva, a njegovo potpisivanje se očekuje u narednih desetak dana. U razradi je i ideja da se djeca koja prosjače, te o kojima roditelji nedovoljno brinu, izuzmu iz porodice, odnosno na drugi adekvatan način zbrinu.

Takođe, ozbiljno razmatramo ideju da se roditeljima, čija djeca se zateknu u prosjačenju, obustave sve beneficije koje dobijaju ili koriste, po sonovu budžeta Distrikta.

“Tim prije, jer Vlada Distrikta izdvaja ogromna sredstva, kako bi pomogla i pomenutim porodicama, i unatoč tome, djeca se bave prosjačenjem, a naš zadatak je da to zaustavimo”, precizirao je Sead Šadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Влада усвојила амандмане на буџет

Миљана Ђурђевић

Brčanska Vlada priprema novi Zakon o budžetu Distrikta

Admir Kadrić

Брчко: Влада одржала наставак 84. редовне сједнице

Radio Brčko