RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski arhiv sve bogatiji dokumentima od neprocjenjive vrijednosti

Služba za arhiv Brčko distrikta 2018. godinu privodi kraju uz mnoštvo realizovanih aktivnosti koje su se odnosile na stručni nadzor nad čuvanjem arhivske građe van arhiva i njenoj zaštiti, preuzimanju arhivske građe, sređivanje, obrada, te zaštitno snimanje (skeniranje) i predstavljanje stručnoj i široj javnosti. Osim toga u godini na izmaku poduzeti su i konkretni koraci na pripremama za otklanjanje nedostataka na zgradi Arhiva u svrhu osiguranja tehničkog prijema i upotrebne dozvole kao i izradi novog Zakona o arhivskoj djelatnosti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.Već su preduzeti konkretni koraci kako bi se u narednoj godini stvorile pretpostavke za tehnički prijem i obezbijedila upotrebna dozvola za zgradu u kojoj su osim Arhiva smješteni Katastar, Vijeća za izlaganje i Arhiva Vlade Brčko distrikta BiH, a u jednoj od podrumskih prostorija čuva se i dio Arhive Osnovnog suda. “Sredstva za ove namjene obezbijeđena su kapitalnim budžetom prije nekoliko godina”, kaže Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv.Krajem prošle godine Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i Arhiv Bosne i Hercegovine su potpisali Protokol o saradnji. Rezultat uspostavljene saradnje, formalizovane ovim Protokolom, je aktivnost koju je brčanski Arhiv započeo početkom mjeseca, a predviđa da se arhivska građa koja se odnosi na Brčko skenira i pohrani u Brčkom.

Procjenjuje se da će se u prvoj fazi, do kraja mjeseca, skenirati 12.000 stranica vrijedne arhivske građe, koja će nakon toga biti obrađena i predstavljana kroz tematske izložbe, te dostupna široj javnosti.

Služba za arhiv Brčko distrikta je u ovoj godini ostvarila kontakte i sa drugim arhivama kako bi se došlo do dragocjene arhivske građe koja svjedoči o historiji i razvoju Brčkog.

Dio takve dokumentacije nalazi se u Državnom arhivu u Beču, kojemu je nedavno upućen poziv za saradnju. Prema dostupnim informacijama, tamo se nalazi vrijedna arhivska građa nastala u periodu od 1865. do 1882. godine kada je u Brčkom djelovala Austrijska konzularna agencija i Vice-konzulat. Očekuje se i uzvratna posjeta Osmanskom arhivu u Istanbulu i razgovori o preuzimanju arhivske građe o Brčkom.Suljević na kraju ističe da građani, ali i institucije u zadnje vrijeme sve više koriste mogućnost korištenja arhivske građe u dokazne i druge svrhe. Vjerujemo da će vremenom biti sve veći broj onih koji će arhivsku građu, kao nezamjenjiv izvor informacija, koristiti u naučno-istraživačke svrhe. U tom smislu će od pomoći biti i Vodič Arhiva, koje je u pripremi za štampu.

U narednoj godini fokus aktivnosti u ovoj službi će biti usmjeren na daljem čuvanju i zaštiti arhivske građe, sređivanju arhivskih fondova, te organizaciji stručnih usavršavanja i tematskih izložbi kako bi se dodatno otvorili prema stručnoj i široj javnosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sutra će biti otvorena izložba i prezentacija monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ u Zenici

Gorana Antić

Služba za arhiv Brčko distrikta bilježi uspješnu godinu

Sandra Živković

U brčanskoj Gradskoj knjižnici promovirana knjiga „Reči su senke dela“ autora Duška Lopandića

Sandra Živković