RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom postavljena izložba „SAD u bh. štampi do početka Velikog rata“

U Brčkom je sinoć otvorena izložba pod nazivom „SAD u bh. štampi do početka Velikog rata“, nastala kroz civilnu inicijativu Mediacentra iz Sarajeva, s ciljem prikazivanja printanih vijesti o događajima u BiH od 1866. do 1914. godine.

O značaju ove jedinstvene izložbe u prepunoj galeriji brčanskog Arhiva govorili su domaćin Ćazim Suljević, rukovoditelj Službe za arhiv Odjela za javni registar Vlade Brčko distrikta, te gosti Boro Kontić, direktor Mediacentra i Dragan Golubović, voditelj Digitalnog arhiva Infobiro iz Sarajeva.

Riječ je zapravo o putujućoj izložbi, financiranoj grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih američkih država, a koja prikazuje prekooceanske događaje iz prošlosti, za naše podneblje tada nevjerojatne.

“Cilj je prije svega predstaviti sjajan projekat, nastao na ideji grupe građana, okupljenih oko Mediacentra, a koji su je realizovali uz pomoć međunarodnih organizacija i sponzorstva. Rezultat toga je činjenica da imamo Digitalni arhiv štampe, koji obuhvata period od 170 godina i koji omogućava obilatu bazu podataka, javo dostupnu, najvećim dijelom besplatnu”, rekao je Suljević.

Na 40 izložbenih panoa posjetitelji su mogli čitati tekstove o Sjedinjenim američkim državama objavljene do početka Velikog rata. Ovdje je veliku ulogu odigrala digitalizacija arhivske građe, o kojoj je detaljnije govorio Golubović.

Kada je u pitanju digitalizacija brčanskog Arhiva, Suljević kaže da im je to, iako trenutno u početnoj fazi, primarna aktivnost

U bh. štampi, pojam Amerika prvi put se pominje u drugom broju Bosanskog vjestnika,  pokrenut 1866. godine, kada je aktivirani transatlantski telegrafski kabl. U praksi je to značilo da su vijesti iz dalekih zemalja dolazile mnogo brže nego ranije.

Izložba je do sada postavljena u devet bh. gradova. U Brčkom će biti otvorena do 3. travnja, a potom i u ostalim našim gradovima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Служби за архив Брчко дистрикта задовољни реализацијом планова

Vladimir Matijević

Arhiv Brčko distrikta BiH predstavlja novu izložbu “Tragom brčanskih Jevreja”

Sandra Živković

Брчаке занима грађа коју прикупља Служба за Архив Дистрикта

Anđelka Đurić