RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski PDP o rješavanju problema deponije i Zakonu o komunalnoj policiji

Teme na današnjoj konferenciji za medije Partije demokratskog progresa /PDP/ Opštinski odbor Brčko, odnosile su se na rješavanje pitanja postojeće deponije i lokocije za centar za upravljanje otpadom, te na Zakon o komunalnoj policiji.

Član predsjedništva opštinskog odbora PDP-a i šef Odjela za komunalne poslove u brčanskoj Vladi, Zoran Bulatović, naglasio je da se nakon intenzivnijih razgovora i donošenja skupštinskih odluka, ide u postepeno zatvaranje postojeće deponije u Distriktu.

„Na poziciji trenutne deponije ćemo instalirati pretovarnu stanicu i u narednih tri do četiri godine pristupit ćemo odvozu kompletne količine komunalnog otpada na neku od regionalnih deponija, koja će se odabrati u postupku Javne nabavke. Time ćemo riješiti dugogodišnji problem divlje deponije”, dodao je Bulatović.

On je naglasio i to da mještani, gdje je određena lokacija za izgradnju novog centra za upravljanje otpadom /Kladje –Donji Rahić/, nemaju razloga za zabrinutost.

„Sve što se tamo bude radilo biće javno, transparetno i pridržavat će se svih evropskih i svjetskih standarda u tehnološkom smislu. To će možda imati malog uticaja na životnu sredinu, međutim benefiti koja će ta sredina imati, kada se krene u izgradnju ovog centra, biti višestruko vrijedniji od trenutnog stanja tamo. U smislu izgradnje infrastrukture koja će se tamo uporedo graditi, preko vodovodne infrastrukture, elektro instalacija, javne rasvjete i pa do svega drugoga što podrazumijeva kvalitetniji život na tom području“, pojasnio je Bulatović.

Šef Programskog savjeta za pravne poslove Rade Lukić, ovom prilikom najavio je i da će PDP uskoro u skupštinsku proceduru, na razmatranje i usvajanje, uputiti i Nacrt zakona o komunalnoj policiji Brčko distrikta.

„Ovim zakonom na određen način se uređuje organizovanje komunalne policije u Brčko distriktu, kao i njene nadležnosti. A cilj njegovog donošenja je da se, po ugledu na entitete i okolne zemlje, na jedan efikasniji način uredi stanje u ovoj važnoj oblasti i izvrši harmonizacija propisa. Donošenjem ovog zakona, Distrikt će ostvariti dosta pozitivnih efekata jer će se komunalni red ostvarivati na jednom višem nivou i stanje u oblasti ekologije, kako očekujemo, će se značajno popraviti“, naglasio je Lukić.

Prema njegovim riječima, intencija rada komunalne policije će biti na preventivnom djelovanju, ali ako bude neophodno primjenjivat će se i represivne mjere koje će se ogledati u izdavanju prekršajnog naloga i pokretanju prekršajnog postupka.

O tome da li će biti organizovana kao samostalna organizaciona jedinica ili kao sastavni dio odjeljenja, stvar je, kako je dodao, političkog dogovora između političkih stranaka.

Još je dodao, da prema standardima, Brčko distrikt prema broju stanovnika može imati najviše do 10 komunalnih policajaca.

Kontrole od strane komunalne policije bi se najverovatnije vršile u tri segmenta, i to kontrola primjene propisa i zakona kod pružanja komunalnih usluga, zatim kontrola primjene propisa kod održavanja i korištenja objekata od javnog značaja, kao i kontrola propisa kod obavljanja određenih privrednih djelatosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Regionalni 38. Susreti pozorišta BiH u Brčkom počinju 18. novembra

Suvad Alagić

PDP u Brčkom obilježio krsnu slavu

Mirsad Arnautović

Brčko: Mladi PDP-a pokreću inicijativu za uspostavu javnog univerziteta

Mirsad Arnautović