RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski SUBNOR obilježio Dan ustanka naroda u BiH

Savez udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata u Brčkom je danas obilježio 79. godišnjicu ustanka naroda i narodnosti BiH.

Tim povodom na Partizanskom spomen groblju u Brčkom, u manjem broju, delegacije iz Brčkog i gosti iz Srebrenika, su u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama položili cvijeće i vijence, te odali počast palim boracima NOR-a i žrtvama fašističkog terora.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković rekao je kako je ovo još jedna prilika da se podsjetimo na herojsku borbu i na veoma teške uvjeteu kojima su ovdašnji patrioti krenuli tog 27. srpnja 1941. u borbu protiv fašista.

„438 naših boraca sahranjeno je ovdje pokraj spomenika Slobode i pokraj 17 bisti naših narodnih heroja koji su svoje živote dali za stvaranje Jugoslavije i slobode naših naroda u Drugom svjetskom ratu“, istaknuo je ovom prilikom Vuković.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je kako je ovo jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti naroda sa ovih prostora kada su se opredijelili za antifašističku borbu i izraženu želju i opredjeljenje za stvaranjem zajedničke države na ovim prostorima Jugoslavije.

„Veoma je važno da se podsjećamo na ovaj datum kako bismo učinili i sebe ponosnim jer taj događaj i jeste za ponos, ali i da bismo izvukli određene pouke, da ne bismo zaboravili sve ono što nam se dešavalo kroz istoriju, da nam se opet ne bi dešavalo“, kazao je Milić.

Vuković je poručio je da ostanemo dosljedni i poštujemo i sačuvamo tekovine i tradiciju narodno-oslobodilačke borbe protiv fašizma na ovim prostorima, kako bi o ovoj povijesti mogli učiti naši potomci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Обиљежен 7. април Дан ослобођења града

Vladimir Matijević

Брчко: Обиљежена годишњица сјећања на Јевреје страдале у Другом свјетском рату

Vladimir Matijević

Брчко: СУБНОР Републике Србије код градоначелника Кадрића

Vladimir Matijević