RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKoronavirus

I Brčko će dobiti Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Nacrt Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta završen je, a trebao bi sutra biti odobren na sjednici Vlade, kako bi u srijedu, 29. srpnja, bio upućen u skupštinsku proceduru. 

Ovim zakonom se propisuju sustav zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje se obavezno provode radi sprječavanja zaraznih bolesti, te prava i obaveze organa i institucija Brčko distrikta BiH.

Šef Odjela za zdravstvo Akif Pezerović,

Šef Odjela za zdravstvo Akif Pezerović u ime predlagača ističe da Distrikt nije imao do sad ovakav zakon, a koji će točno precizirati nadležnost Pododjela za javno zdravstvo, s akcentom na koordinaciju epidemiološkog nazora na teritoriji Distrikta.

“Primjena zakona treba dati benefite u smislu jasnije situacije položaja pojedinih insitutucija u borbi protiv epidemije. Ostavljena je i mogućnost, gdje je jasno rečeno da se u vrijeme epidemije troškovi finansiraju iz budžeta, te da se na brži način završe procedure prilikom nabavki. Pododjel za javno zdravstvo sprovodi i koordiniše, te procjenjuje sprovođenje epidemiološkog nazora na teritoriji Distritka”, rekao je Pezerović, te dodaje da zakon određuje jasnu ulogu JZU “Zdravstveni centar Brčko”, Fonda zdravstvenog osiguranja,  privatnih i drugih insitucija.

Foto (Radio Brčko/ Arhiv)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zabranjene posjete bolesnicima u brčanskoj bolnici

Mirsad Arnautović

Vlada Brčko distrikta usvojila odluke za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

Mirsad Arnautović

Sutra moguće nove restriktivne mjere Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH

Suvad Alagić
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!