RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski vatrogasci upozoravaju na povećanu opasnost od nastanka požara tijekom sezone grijanja

Dolaskom snijega i hladnih dana, te početkom sezone grijanja, povećana je opasnost od nastanka požara, stoga iz brčanske Profesionalne vatrogasne jedinice građane pozivaju na dodatni oprez.

Brčanski vatrogasci su i ove godine imali značajan broj gašenja požara i tehničkih intervencija.

„Statistički pokazatelji govore da smo u 2021. godini do sada, u prvoj polovici mjeseca prosinca, imali 205 požara, ali smo u isto vrijeme imali 280 tehničkih intervencija. U ovoj godini imamo blagi porast kada govorimo o tehničkim intervencijama. Samo jučer i u ovim danima vikenda imali smo oko 15 intervencija na uklanjanju stabala koja su prijetila da naprave kolaps u prometu na prostoru Distrikta“, kazao je Senad Kamenjašević, šef Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko.

Također, zabilježeno je i nekoliko intrvencija na gašenju požara, koji su lokalizirani, uz manju materijalnu štetu i bez opasnosti po ugrozu ljudskog života.

Kamenjašević je pozvao građane na oprez tijekom zimskih mjeseci, jer zbog nepravilno očišćenih dimovodnih kanala često dolazi do požara, a također i zbog nepropisnog odlaganja pepela.

„Uzroci požara u kontejnerima najčešće u ovoj grejnoj sezoni jeste nepravilno odlaganje užarenog pepela jer mi svake godine apeliramo na naše sugrađane da ne čine to, da imaju neko pomoćno sredstvo ili odlagalište gdje će taj pepeo biti odložen sve dok ne budemo sigurni da se on ohladio i ne bude sav se ugasio“, kazao je Kamenjašević.

Iz vatrogasne jedinice Brčko su apelirali na građane da ukoliko primjete ovakve ili slične situacije, koriste telefone operativno-komunikacijskog centra 121 i 123 na koje mogu izvršiti sve dojave koje ugrožavaju ljudske živote i materijalna dobra na prostoru BD.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U toku noći izbio požar u pijaci u Kolobari

Emina Osmić-Hajdarević

Brčko: Očistite dimnjake pred predstojeću grejnu sezonu

Mirsad Arnautović

Vatrogasna jedinica Brčko: Prošle godine u saobraćajnim nesrećama smrtno stradalo šest osoba

Mirsad Zahirović