RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Građani spremni za novu ogrjevnu sezonu, cijene usluga dimnjačara u porastu

U skladu s postepenim padom temperatura koji nas očekuje u predstojećim danima, ogrjevna sezona 2020./2021. uskoro bi trebala započeti u Brčko distriktu. Tome prethode pripreme, prvenstveno čišćenje peći i dimnjaka. Iako su cijene usluga dimnjačara porasle, građani Distrikta su spremni za nadolazeću zimu.

Iako je posljednjih dana živa u termometrima dosezala iznadprosječne temperature za ovo doba godine, hladne noći i jutra ukazuju na skori dolazak ogrjevne sezone. Sukladno tome, anketirani građani Distrikta već su uvelike spremili drva i ugljen za ogrjev te su, prema njihovim riječima, angažirali dimnjačare za čišćenje dimnjaka.

Brčanski dimnjačar Jadranko Đurić ukazuje na važnost redovnog čišćenja dimnjaka, pritom dodajući kako se obujam posla ipak smanjio.

„Zbog situacije s koronavirusom, opseg posla je pao za 70 posto. Financijska situacija dirigira i samo čišćenje dimnjaka, ali mislim da ljude treba shvatiti. No, dimnjake treba čistiti redovito i ne treba rizikovati jer može doći do samozapaljenja i požara, uslijed čega može doći do velike štete“, rekao je Đurić.

COVID-19 uzeo je danak i u ovom segmentu života, što je utjecalo i na povećanje cijena čišćenja dimnjaka. Za ovu uslugu u gradu treba izdvojiti 30 KM po dimnjaku, dok u ruralnom području dimnjačari naplaćuju samo dolazak.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanski vatrogasci upozoravaju na povećanu opasnost od nastanka požara tijekom sezone grijanja

Sandra Živković

Brčko: Očistite dimnjake pred predstojeću grejnu sezonu

Mirsad Arnautović

Zenica: U naseljima udaljenim od izvora toplote nema grijanja

Radio Brčko