RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

„Brčansko srce“ aktivno provodi edukativna predavanja o značaju prevencije

U organizaciji Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“, sinoć je u Mjesnoj zajednici Ivici, održano stručno predavanje na temu „Karcinom debelog crijeva“.

Predsjednica udruženja Ramiza Musić istakla je da je predavanje za mještane ovog naselja održao dr Darko Lazić, te da su prije ovog, održana i predavanja u Brezovom Polju, naselju Plazulje, a prema projektu „Think Pink-Zajedno smo jedno“ i predavanja za srednjoškolce u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi na temu „Karcinom dojke“.

 

„Odziv je bio zadovoljavajući na svim predavanjima i naročito je bitno što prisutni imaju priliku da pitaju doktore sve što ih zanima. Zanimljivo je u školi bilo da su učenici imali dosta pitanja, prije svega kako bi te informacije mogli prenijeti svojim majkama, tetkama i drugim ženama. Želim istaći i izuzetnu saradnju koju imamo sa našim doktorima, te naglasiti da smo spremni za saradnju sa svima koji su zainteresovani da nam pomognu da edukujemo naše sugrađane što više kada je riječ o zdravlju i prevenciji bolesti, odnosno svih vrsta karcinoma“, kazala je Musić.

Prema njenim riječima do kraja godine planirano je još nekoliko edukativnih predavanja kojima je cilj podizanje svijesti i značaj prevencije.

„Imamo u planu predavanje i o karcinomu testisa za dječake u srednjim školama, s obzirom da je bilo nekoliko slučajeva, od kojih su na žalost neki imali ishod kakav nisu trebali imati. Cilj nam je da objasnimo da nije sramotno pričati o bolesti i da je prevencija više od pola puta do ozdravljenja“, dodala je Musić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

MIZ Brčko: Održano predavanje “Psihoaktivne supstance koliko su prisutne u našem društvu”

Suvad Alagić

Brčko: Za oboljele od karcinoma uskoro više ortopedskih pomagala

Sanita Jerković Ibrahimović

Članice “Brčanskog srca” sutra u posjeti ženama na Odjeljenju ginekologije

Radio Brčko