RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчанска “Просвјета” обиљежила крсну славу Светог Саву

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Брчко обиљежило је данас у цркви Успења пресвете Богородице у Српској Вароши своју крсну славу Светог Саву, првог српског архиепископа, просвjетитеља и утемељивача српске цркве и духовности.

У склопу обиљежавања Светог Саве, чланови брчанске “Просвјете” су јуче и данас орагнизовали низ манифестација како би се очувала традиција и обичаји, а у циљу обиљежавања Светог Саве првог српског архиепископа и просветитеља.

Драган Томић, предсједник брчанске “Просвјете” рекао је да се од оснивања дистрикта Свети Сава у Брчком не обиљежава као школска слава, али да се “Просвјета” на све начине труди да очува српску традицију и обичаје и да ће то наставити и убудуће.

Он је рекао да ове године, због епидемиолошке ситуације, није организована Светосавска академија, али су зато поводом “Просвјетине” крсне славе организоване бројне манифестације.

Такође је синоћ у препуној галерији „Сава Шумановић“ обиљежено навечерје, затим одржано књижевно вече и отворена изложба радова полазника школе црквене умјетности „Небеска Царица.“

Потпредсједница брчанске “Просвјете” Ведрана Драгичевић каже да су због тренутне епидемиолошке ситуације у граду ове године одлучили да, изложбом икона и пригодним програмом, обиљеже своју крсну славу.

Такође је истакла да је светосавље значајан сегмент самог српског идентитета и да би га требало његовати.

Чланови Српског књижевног круга синоћ су рецитовали своје стихове, а предсједник књижевног круга прота Бранко Ђурић је рекао да се у храмовима и домовима одржавају манифестације поводом Светог Саве.

„Нема те ријечи која би јасно описала оца нашега рода Светог Саве“, истакао је прота Ђурић.

Синоћном навечерју поред Српског књижевног круга из Брчког и чланова “Просвјетине” драмско-рецитаторске секције, учествовали су и етно група „Тамјан“ из Угљевика и извођач етно пјесама Анђела Палежница из Шамца.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Раковић: Гаврило Принцип и “Млада Босна” нису били “терористичка организација” као што их жели Запад приказати

Radio Brčko

Милорад Арлов и чланови породица поводом пријема дјеце са КиМ-а у Брчко

Radio Brčko

Брчко: У СПКД “Просвјета” отворена Библиотека

Миљана Ђурђевић