RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Дан сјећања на страдале Јевреје

Представници Савеза удружења бораца антифашистичког рата 1941-1945. године Брчко дистрикта, данас су положили вијенце на спомен плочу код савског моста у знак сјећања на убијене Јевреје, који су у децембру 1941. године мучки побијени и бачени у ријеку Саву.

„За непуних седам дана, поред моста на ријеци Сави мучки је од стране фашистичких снага и домаћих издајника, убијено 404 Јевреја,“ рекао је данас Јанко Вуковић предсједник брчанског СУБНОР-а.

“Убијено је 168 брчанских Јевреја и 236 чланова њихових породица, пријатеља и рођака који су бјежећи од фашистичких снага из европских земаља спас потражили у Брчком,“ истакао је Вуковић приликом полагања вијенаца на споменик страдалим Јеврејима.

Он је рекао да су њемачки окупатори и њихови сарадници сва тијела убијених Јевреја бацили у ријеку Саву, која је од тог момента постала и јеврејска гробница.

Вуковић каже да је у периоду од 10. до 17. децембра 1941. године, поред Јевреја који су срадали на мосту, убијено још и 100 њихових породица у мјесној заједници Грчица те је укупно 744 Јевреја страдало у нашем граду.

„На данашњи дан те 1941. године један број виђенијих Срба који су били у окупаторском затвору у Брчком довођени су на мост и на исти начин убијани како и Јевреји,“ подсјетио је Вуковић рекавши да је то била показна вјежба окупаторских снага како се треба односити према Јеврејима.

Вијенци и цвијеће у знак сјећања на јеврејске жртве положени су на спомен плочу код савског моста, код споменика у мјесној заједници Грчица, као и на Српском православном гробљу гдје су 1968. године уз помоћ православних свештеника, сахрањени посмртни остаци трагично настрадалих Јевреја. Вуковић је додао да данас нема Јеврејских породица У Брчком.

Полагању вијенаца поред представника СУБНОРА-а присуствовали су и представници српских политичких партија из Брчко дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Milić: Rekonstrukcija postojećeg mosta Brčko-Gunja najoptimalnija

Sanita Jerković Ibrahimović

Јевреји вечерас дочекују Рош Хашану – Нову 5781. годину.

Radio Brčko

Brčko: U Bukviku obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske udarne brigade

Mirsad Arnautović