Brčko

Брчко: Дан српског јединства је израз љубави према властитом народу и идентитету

У оквиру обиљежавања 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе у парохијском дому храма Успенија пресвете Богородице у Српској Вароши, одржан је заједнички састанак представника Срба у извршној и законодавној власти дистрикта са Епископом зворничко-тузланским Фотијем, свештенством Српске православне цркве, као и представницима удружења проистеклих из рата и оних која баштине традицију српског народа.

На овај начин из Брчког је послата порука да су брчански Срби дио српског народа и да им је заједнички циљ јединство, слобода, заштита културе и ћирилице.

Данашњи догађај израз је љубави према властитом народу и идентитету, али и позив легитимнм  представницима других народа да у миру и слози, на равноправним основама, како је речено, заједнички рјешавамо сва отворена питања и градимо будућност на овим просторима.

„Црква овај празник види као светосавску мисију у нашем народу, мирење браће, мирења нашег народа, тражење заједничких ставова, интересе очувања наше културе, вјере, писма традиције и нашег културног идентитета“, истакао је владика Фотије.

Према његовим ријечима, неопходна је политичка култура дијалога и тражења заједничких рјешења.

„Тај дух нашег јединства заједништва морамо да очувамо“, рекао је владика Фотије.

Синиша Милић, предсједник Скупштине дистрикта каже да је и данас на овом састанку исказано неопходно духовно и политичко јединство Срба на овим просторима када је у питању њихов идентитет и опстанак.

„Српска православна црква је ту да чува то наше духовно јединство и да својим искуством помогне да се превазиђу она тешка питања која надилазе генерације политичара. Постоје питања и постоје вриједности које су много више од оних које су предмет нашег дјеловања“, истакао је Милић.

Према његовим ријечима, овакви састанци требало би да се одржавају у континуитету с циљем разматрања најважнијих питања која се тичу очувања идентитета Срба на овим просторима.

„Потребно нам је јединство, не да бисмо угрозили било кога, већ да бисмо опстали као своји на своме и као такви заједно с другим народима градили будућност на овим просторима”, рекао je, овом приликом, Милић.

На данашњем скупу дата је безрезервна подршка Закону о очувању ћирилице, који треба да усвоје парламенти Републике Српске и Србије.

“Закон не мора бити усвојен кроз парламентарне процедуре да би се примјењивао. Ми позивамо Србе који живе у Брчком да његују ћирилицу и да као битан елемент властитог идентитета ово писмо користе увијек и у свим приликама, што нам гарантује и Статут дистрикта”, поручио је Милић.

Обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Брчком одржано је у организацији координације српских политичких партија,  удружења која баштине српску традицију и Српске првославне цркве.

У пријеподневним часовима је такође одржан помен и положени вијенци код Споменика српским браниоцима, те уз саслужење владике Фотија у храму Успенија пресвете Богородице у Српској Вароши одржан молебан за српско јединство и слободу.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button