RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Јавни позив за додјелу неповратних средстава за мјере енергетске ефикасности

Фото: Владимир Матијевић

Влада Брчко дистрикта објавиће сутра поновљени Јавни позив за додјелу средстава из буџетске подршке ЕУ за провођење мјера енергетске ефикасности у стамбеним објектима на подручју Брчко дистрикта за 2024. годину.

Шеф Одјељења за комуналане послове у Влади Дистрикта Мајазудин Вехабовић на конференцији за медије рекао је данас да су завршени сви формални послови за објављивање овог поновљеног позива.

„На претходном позиву пријавило се само седам апликаната и да се то не би поново десило и како би се намјенска средства у висини од 163 хиљада КМ и реализовала одлучили смо да покушамо објаснити детаљније како се ова средства могу потрошити“, рекао је Вехабовић.

Јавни позив финансиран је средствима Европске уније и биће отворен до 19. априла ове године. Мјере које могу бити предмет пријаве су: топлотна изолација вањских зидова, стропа/крова, пода, потом замјена вањске столарије (прозори и врата) те унапрјеђење система за производњу и дистрибуцију топлотне енергије за гријање простора.

Шеф Пододјељења за развој и стратегију у Влади Дистрикта Предраг Љубојевић истакао је да је пакет буџетске подршке Европске уније за ублажавање негативних посљедица енергетске кризе и подстицања енергетске транзиције осигурао средства у виду бесповратне помоћи угроженим домаћинствима и привреди на Западном Балкану, на која је у припадајућем износу Босна и Херцеговина остварила право усвајањем Акционог плана од стране Савјета министара БиХ.

„Пружање овог вида подршке најјаснији је сигнал Европске уније према земљама кандидатима за чланство да напредак на путу ка Европској унији има значајне социо-економске бенефите како за становништво и привреду тако и за државу у цјелини”, навео је Љубојевић и додао да ће се на интернет страници Владе Брчко дистрикта од сутра наћи Јавни позив са свим детаљима које апликанти морају испуњавати како би се у потпуности реализовао.

Јавни позив подразумијева кориштење бесповратних средстава за суфинансирање провођења мјера повећања енергетске ефикасности у постојећим стамбеним објектима који су у употреби и то: индивидуалне/породичне куће, потом стамбене јединице у склопу индивидуалне/породичне куће уколико посједује властито мјерно мјесто за електричну енергију на име подносиоца пријаве који је уједно и њен власник/сувласник; стамбено-пословни објекти у склопу индивидуалне/породичне куће уколико посједује властито мјерно мјесто за електричну енергију на име подносиоца пријаве, који је уједно њен власник/сувласник, те на крају стамбене јединице/станови у зградама колективног становања.

Максимални износ бесповратних средстава који се по кориснику може додијелити је 50% од укупне инвестиције, али не више од 5.000,00 КМ укључујући ПДВ, закључио је Љубојевић додјући да ће предност имати они апликанти који раније поднесу захтјев.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Prvi ovogodišnji javni poziv za obnovu stambenih jedinica već u januaru

Admir Kadrić

Brčko: Ovogodišnjim Programom samozapošljavanja podržano 56 osoba

Sandra Živković

Za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora 1,3 miliona KM

Radio Brčko