RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Медицинари обустављају рад у знак подршке нападнутим колегама

Портпарол Јавне здравствене установе „Здравствени центар“ Салих Ибрахимбеговић, изјавио је да су медицински радници данас у знак протеста због учесталих напада на љекаре и медицинско особље симболично обуставили рад „пет до 12“ како би се солидарисали са нападнутим колегама.

Менаџмент Јавне здравствене установе „Здравствени центар“ Брчко у данашњем саопштењу за јавност најоштрије је осудио напад који се десио на докторицу породичне медицине и медицинско особље у амбуланти у приградском насељу Ријеке.

Ибрахимбеговић је апеловао на хитно рјешавање статуса односно заштите медицинских радника у кривичном законодавству Брчко дистрикта.

Предсједница Удружења љекара породичне медицине Брчко, докторица Мексида Јашаревић, осврћући се на немили инцидент, рекла је да свједочимо све чешћим вербалним и физичким нападима на здравствене раднике.

Докторица Јашаревић је подсјетила да су прије два дана у амбуланти у Ријекама нападнути медицински радници употребом силе и пријећењем ватреним оружјем.

„У том тренутку у амбуланти биле су двије медицинске сестре, спремачица као и специјалиста породичне медицине, а сукоб је настао због неиздавања дознака на које пацијент није имао право,“ рекла је Јашаревић.

Удружење љекара примарне здравствене заштите најоштрије осуђује овакав начин комуникације јер, према њеном мишљењу, сви проблеми се могу мирно ријешити.

Удружења доктора породичне медицине и медицинских техничара, посљедњих година су у више наврата апеловали на доношење законске регулативе на начин да се одредбама Кривичног закона медицински радници – професионалци заштите на радном мјесту.

Вођени Хипократовом заклетвом, медицински радници су ту да пруже здравствену помоћ и одговоре на потребе пацијената/корисника услуга у складу са прописима који регулишу цјелокупни здравствени систем. Немили догађај односно напад на наше медицинско особље је АЛАРМ да се што хитније надлежне институције требају позабавити сугурношћу медицинских радника, речено је из ЈЗУ „Здравствени центар“ Брчко.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Iz Pravosudne komisije reagovali na navode predsjednika Skupštine Brčko distrika

Mirsad Arnautović

Ђуревић: Што прије расвијетлити напад, Вишеград је град мира и толеранције

Radio Brčko

FBI objavio prvi dokument o napadu 11. septembra s kojeg je skinuta oznaka “povjerljivo”

Radio Brčko