RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Najveći pad broja stanovnika na Balkanu zabilježen u Crnoj Gori

U balkanskoj regiji primjetan je trend iseljavanja, a pozitivan migracijski saldo zabilježen je jedino u Sloveniji. To pokazuje interaktivna mapa migracija u Evropi, u kojoj su prikazani podaci CIA, sa brojkama koje se odnose na migracijski saldo na hiljadu stanovnika.

Najveći pad broja stanovnika na Balkanu zabilježen je u Crnoj Gori — gotovo pet iseljenih na 1.000 stanovnika. Na drugom mjestu je Kosovo (-2,6), zatim Hrvatska (-1,4), Bosna i Hercegovina (-0,4) dok je u Srbiji migracijski saldo na nuli, odnosno nema pada, ali ni rasta broja stanovnika.

Najveći pozitivni migracijski saldo, prema mapi, zabilježen je u Luksemburgu, zatim na Kipru, Malti, u Španiji i San Marinu.

Najveći pad stanovnika desio se u Moldaviji, gdje je više od devet iseljenih na 1.000 stanovnika.

Izvor: https://rs-lat.sputniknews.com

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo stigao jutros u zvaničnu posjetu Crnoj Gori

Radio Brčko

Crna Gora i Srbija ponovno uspostavile zrakoplovne veze ukinute 26. svibnja

Radio Brčko

Коронавирус у Црној Гори: Од вечерас полицијски час у Подгорици и Цетињу

Radio Brčko