RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt: Iza pčelara jedna od najlošijih sezona

Minula godina, za pčelare na području Distrikta, bila je veoma loša i zajedno sa prethodne dvije spada u decenijski najslabije kada je riječ o količinama proizvedenog meda.

„Samo bolji pčelari su ove sezone mogli izvrcati desetak kilograma po košnici, što je tri puta manje od prosjeka, a bilo je i onih pčelara koji uopšte nisu okrenuli vrcaljku“, kaže predsjednik Udruženja pčelara Brčko distrikta, Veljko Živanović.

Razlog za ovako slabu sezonu pčelari vide u takozvanim klimatskim promjenama jer su vremenske prilike zbunile pčelinje rojeve, s obzirom da je nedostajalo polena u zraku, zbog čega je značajan broj pčelinjih društava i uginuo.

„S obzirom da je kraj januara, do sada se vosak već morao pretopiti, a oni pčelari koji to još nisu uradili, što prije trebaju u košnice ostaviti pogače kako bi se pomoglo pčelama da lakše prezime“, istakao je Živanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pčelari u BiH počinju sa proizvodnjom pčelinjeg otrova za potrebe farmaceutske industrije

Radio Brčko

Ponovno loš početak sezone za pčelare Brčko distrikta

Suvad Alagić

Брчко: У току спремање пчелињих друштава за зиму

Vladimir Matijević