RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Одржана јавна расправа о приједлогу ребаланса буџета Дистрикта

Јавна расправа о приједлогу ребаланса буџета Брчко дистрикта одржана је данас у Сали за скупштинска засједања. Влада Брчко дистрикта је на 21. ванредној сједници одобрила Приједлог одлуке о измјени Буџета Брчко дистрикта за 2022. годину гдје се буџет увећава за 37.327.763 КМ од чега се на увећање прихода односи 16.120.000 КМ, а на увећање финансирања 21.200.000,00 КМ.

Градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић упознао је учеснике расправе са приједлозима Владе дистрикта.

„Издвојили смо додатних 1,5 милиона КМ за субвенције приватним предузећима у складу са Законом о подстицајима у привреди, потом по захтјевима из 2022. године издвојиће се износ од 2,5 милиона КМ за подстицаје у пољопривреди како би исплатили загарантовани дио,“ рекао је градоначелник додавши да ће се додатна средства у износу од 400.000,00 КМ издвојити и за набавку репроматеријала у пољопривреди.

Говорећи о капиталном буџету и издвајању за пројекте инфраструктуре градоначелник Кадрић каже да ће се у сектору комуналне инфраструктуре издвојити око милион и 200 хиљада КМ за пројекте у области водоснабдијевања у насељима Грбавица, Доњи Рахић, Станови и Рашљани.

Он је рекао да ће се издвојити и 950.000,00 КМ за реконструкцију пута Брчко Церик на дионици Буквичког брда.

„Влада је планирала издвајање и пет милиона КМ за наставак радова на пројекту Градског стадиона и циљ нам је да употпуности затворимо финансијску конструкцију за завршетак овог пројекта“, истакао је Кадрић.

„Издвојили смо иницијална средства у износу од 80.000,00 марака за израду пројектно – техничке докумнетације за централну климатизацију зграде Болнице,“ нагласио је Кадрић.

Предсједник скупштинске Комисије за буџет Срђан Блажић рекао је да се израда буџета ради на основу нових прихода и да ће се велики дио издвојити за капитална улагања.

„Оно што могу лично да оцијеним јесте, да се ради о врло квалитетном ребалансу односно измјенама и допунама буџета за 2022. годину. Ребаланс се усваја по процедури као и буџет Дистрикта и важно је што кроз јавне расправе имамо могућност да добијемо приједлоге појединаца и разних дружења и да их Комисија за буџет размотри,“ рекао је Блажић додајући да се кроз овај вид представљања у Буџет дистрикта може уградити доста добрих приједлога који већ пристижу.

Он је истакао да формалног рока нема за достављање приједлога на ребаланс али ће у наредних двадесетак дана Комисија за буџет комплетирати пристигле приједлоге и размотрити исте.

Предсједник мјесне заједнице Буквик Илија Јовичић рекао је да има два приједлог, а везани су за пројекте водоснабдијевања те мјесне заједнице и реконструкцију постојећег водовода као пројекат наставака асфалтирања подмајевичке магистрале на дионици од Ћосета кроз село Вујичићи до Буквика.

Он је рекао да за ове пројекте треба издвојити нешто мање од пола милиона КМ.

Испред седам пацијентских удружења која дјелују у Брчком Хаџип Карамујић затражио је да се у ребаланс уврсти и захтјев ових удружења за издвајање 105.000,00 КМ за трошкове текућег рада.

Представници мјесне заједнице Вучиловац затражили су да се ребалансом издвоје и средства за завршетак водоводне мреже у том насељу.

Предсједник мјесне заједнице Доњи Брезик Дражен Ружичић рекао је да је ова мјесна заједница доставила око 30 приједлога и пројеката, издвојивши пројекат реконструкције улице Јуре Каштелана, која води од главне магистрале према основној школи у Доњем Брезику.

Члан скупштинске Комисије за буџет Халил Љуца охрабрио је све учеснике јавне расправе рекавши да се сви приједлози појединаца, удружења и организација могу наћи у ребалансу за 2022. годину уз поштовање поступака усвајања ребаланса.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Održana četvrta vanredna sjednica brčanske Skupštine

Admir Kadrić

Brčko: Urediti oblast financiranja nevladinog sektora

Radio Brčko

Brčko: Uprkos pandemiji javne nabavke realizovane po planu

Mirsad Arnautović