RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Скупштина разматра захтјев за смјену градоначелника

Посланици Скупштине Брчко дистрикта на пријеподневном засједању Вандредне сједнице разматрали су захтјев групе од седам бошњачких посланика о смјени актуелног градоначелника Брчко дистрикта Зијада Нишића.

Током сједнице чуле су се оштре расправе и критике опозиције упућене према актуелном градоначелнику, затраживши од њега да сам поднесе оставку.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је новинарима након првог дијела данашњег засједања, да десет посланика из реда српског народа који су дио скупштинске већине, су опредијељени за принцип легитимног, односно већинског представљања народа у свакој извршној власти Дистрикта Брчко.

„На тим принципима смо формирали власт 2020. године после локалних избора. Мислимо да то гарантује, уз принцип договарања и консензуса једну стабилност мултиетничке заједнице какав је Дистрикт. Наравно, проблем се јавља у ситуацијама када дође до промјене скупштинске већине, када поједини посланици напуштају политичке субјекте који су потписници споразума о коалицији. Имали смо такву ситуацију прије пет мјесеци када је дошло до промјене градоначелника и мислимо да је овај период, од како дјелује градоначелник Нишић, сувише мали период да би се изрекла овако драстична санкција као што је разрјешење, а све због промјене посланика који су унутар бошњачког блока“, рекао је Милић додавши да би те учестале промјене довеле до нестабилности Дистрикта.

Он је рекао да се ова локална заједница налази у осјетљивом економско-социјалном тренутку и да би обезбједили финансијску стабилност, десет посланика из реда српског народа, који су дио већине, биће суздржани приликом гласања пружајући шансу Влади Дистрикта да направи одлучујуће искораке који ће окупити стабилну скупштинску већину.

Потпредсједник Скупштине Брчко дистрикта, Иво Филиповић рекао је да је мишљење клуба посланика ХДЗ-а Брчко да се пребрзо дошло до захтјева за смјену актуелног градоначелника.

„Ми не можемо подржавати тако лако дестабилизацију како Владе тако и Скупштине Дистрикта да се свака три или четири мјесеца мијења извршна власт,“ рекао је Филиповић додајући да и он лично заговара одржавање принципа већинског подржавања из реда једног народа, али да се он не може мијењати често.

„Овде се не ради ни о пет или седам посланика који су већина него два посланика који увијек могу бити клацкалица и увијек могу поново отићи на другу страну и ко може гарантовати да неће отићи на другу страну гдје су били и раније. Нема озбиљности ни гаранције да ће се нешто ново догодити“, навео је Филиповић додајући да не зна ко би био нови кандидат за градоначелника јер га најјача опозициона странка СДА није ни предложила.

Потпредсједник СДА Брчко, Сенад Османовић каже да су седам посланика из реда Бошњака потписали захтјев за смјену актуелног градоначелника вођени, како је рекао, евидентним застојем рада Владе Дистрикта.

„Данас би требали да разматрамо и ребалас буџета Дистрикта, а ми материјале још увијек нисмо ни добили и евидентно је да је рад Владе у застоју. Влада на својим сједницама у последње вријеме разматра само по неколико тачака које дођу на дневни ред и то говори да је рад лош“, рекао је Османовић додајући да данас Нишић нема подршку већинских посланика из реда Бошњака.

„Ако се данас смјена не деси овај застој ће се наставити и раније сам био мишљења, иако је господин Нишић изврстан љекар, да ће бити лош градоначелник” додао је Сенад Османовић.

Он је рекао да, ако је проблем Абдулах Иљазовић, као кандидат за градоначелника он је спреман одустати од кандидатуре за то мјесто само да Дистрикт крене брже путем развоја.

Посланици ће рад наставити у 15 часова када се очекује гласање о захтјеву групе од седам бошњачких посланика и смјени градоначелника Зијада Нишића.

Након Вандредне предвиђена је и 49. редовна сједница на којој би посланици Скупштине требали разматрати и приједлог одлуке о измјенама буџета за 2023. годину.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Поднешен захтјев за разрјешење градоначeлника Нишића

Vladimir Matijević

Potvrđena smjena Gordane Tadić, glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!