RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Завршен пројекат ДИАРиС

Основни суд Брчко дистрикта успјешно је окончао, крајем јуна мјесеца ове године, пројекат под називом ДИАРИС са циљем успостаљања Дигиталног архивског информационог система за потребе Регистра земљишта овог Суда.

Шеф регистра земљишта при Основном суду Брчко дистрикта Зоран Ракановић рекао је да је дигитални информациони систем савремено и универзално веб-базирано, апликативно рјешење, намијењено за управљање дигиталном архивском грађом, које за циљ има скраћење времена потребног за издавања земљишно-књижних извадака.

„Сам пројекат је доградња раније завршеног пројекта Електронске земљишне књиге Брчко дистрикта, а коју грађани свакодневно могу користити путем интернет странице Основног суда,“ нагласио је Ракановић.

Другим ријечима, вријеме поступања се скраћује јер се старе земљишне књиге  налазе у ПДФ формату, каже шеф Регистра земљишта и додаје да ће се убудуће уносом имена власника или броја парцеле добити тражени податак и скратити вријеме претраге и листања старих књига, чиме ће се архивска грађа конзервирати и сачувати од пропадања.

За онај дио гдје је завршено обједињавање евиденције, ту постоји електронски регистар земљишта, док је за онај дио гдје је на снази ЗК ту имају скениране све старе земљишне књиге и брчански Основни суд  једини у БиХ који има Електронску земљишну евиденцију, истакао је Ракановић.

Он је рекао да је сама ажурност на врло високом нивоу, а томе свједочи и податак да је од почетка године па до краја мјесеца јула регистар земљишта издао 14.045 ЗК Извода.

Према  ријечима Ракановића запримљено је 3903 приједлога за провођење промјена у земљишним књигама те 3173 разна захтјева, што је чинило укупно 7076 предмета у раду а да је остало неријешено свега 212 предмета.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Za ubistvo Slavena Marčete izrečena presuda od četiri godine zatvora

Radio Brčko

Брчко: Југослав Илић осуђен на казну затвора у трајању од пет година због утаје пореза

Radio Brčko

Brčko: Produžen pritvor osumnjičenima za otmicu i ubistvo Z.E.

Radio Brčko