Brčko

Brčko: Brendiranje bamije kao nacionalno prepoznatljivog proizvoda

Danas je u prostorijama brčanskog Voćnog kluba održan sastanak sa predstavnikom Agencije za sigurnost hrane u BIH Draganom Brenjom.

Cilj ovog sastanka jeste predstavljanje poznatih prehrambenih proizvoda bamije i sudžuke, te alkoholnog pića rakija na području Brčko distrikta, a u svrhu njihovog brendiranja kao nacionalno prepoznatljivog proizvoda.

„Udruga proizvođača bamije pokrenula je inicijativu za brendiranje svog proizvoda, te poslala zahtjev za utvrđivanje zemljopisnog porijekla bamije. Očekujemo da će i Brčko distrikt nakon brendiranja imati bolju promociju, a tako i cijela Bosna i Hercegovina“, rekao je Savo Lukić, predsjednik Voćnog kluba Brčko.

„Na ovaj način pomoći ćemo samim proizvođačima da lakše prodaju svoj proizvod i da bude prepoznatljiv i van granica gdje se proizvodi, te će u tom slučaju i sama potražnja biti veća. Dosadašnja praksa brendiranja proizvoda je pokazala da će i sama otkupna cijena biti uvećana“, kazao je Dragan Brenjo, predstavnik Agencije za sigurnost hrane u BIH

Nakon bamije, brčanski proizvođači su danas razgovarali i o uvjetima za brendiranje alkoholnog pića rakije i suhomesnatog proizvoda sudžuke, te će se u skorije vrijeme raditi i na tom planu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button