RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Broj zaraženih koronavirusom opada, vidno poboljšanje epidemiološke situacije

Iako je danas, nakon dužeg vremenskog razdoblja, u distriktu Brčko zabilježeno blago povećanje broja zaraženih koronavirusom, odnosno sedam novih slučajeva, razmatranjem stanja u posljednjih nekoliko tjedana, bilježi se vidno poboljšanje epidemiološke situacije. Sukladno tome, mnogi odjeli Javne zdravstvene ustanove “Zdravstvenog centra” Brčko, koji su u tijeku pandemije bili prenamijenjeni za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa, vratili su se u redovan proces rada.

„Kada je u pitanju kovid, može se reći da je situacija u našoj zdravstvevnoj ustanovi stabilna te možemo reći da se situacija polako vraća u normalu. Pojedine specijalističke ambulante su se vratile u prvobitno mjesto ordiniranja, prvenstveno ovdje mislim na kirurške grane“, kazao je glasnogovornik JZU “Zdravstveni centar” Brčko Salih Ibrahimbegović.

Sudeći prema statističkim pokazateljima, može se reći kako je COVID-19 u Brčkom smanjio svoj intenzitet. Naime, prije nešto više od godinu dana na specijalističkim bolničkim odjelima prenamijenjenim za liječenje covid pacijenata ležalo je preko 100 osoba, dok su trenutno na liječenju samo dvije osobe starije životne dobi i sa srednje teškom kliničkom slikom.

Također, smanjio se i broj pregleda po ovom pitanju.

„Kada je u pitanju trijažna i covid ambulanta, zadnji vikend je bilo 40 pregleda te možemo reći da je situacija pod kontrolom i da se polako vraća u normalu“, dodao je Ibrahimbegović.

Iako virus jenjava, a Stožer za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta je ukinuo gotovo sve propisane epidemiološke mjere, stručnjaci i liječnici i dalje preporučuju građanima da budu oprezni iz razloga što pandemija COVIDa-19 nije službeno završena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Masovna vakcinacija protiv koronavirusa u Australiji početkom 2021. godine

Radio Brčko

Kоронавирус у Њемачкој: Данас коначна одлука о затварању кафића и ресторана од 4. новембра

Radio Brčko

U Brčkom razgovarano kako spasiti ugostiteljstvo i turizam u vrijeme pandemije

Mirsad Arnautović