RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Četvoro vladinih službenika optuženo zbog nezakonite isplate podsticaja u poljoprivredi

Nastavljajući procesuiranje korupcije u lokalnim javnim službama Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je četvoro službenika u Vladi Distrikta zbog sumnje da su prevarama i nesavjesnim radom u službi omogućili nezakonite isplate podsticaja u poljoprivredi. Mara R., Aleksandar P.*, Katarina P.* i Mirsad M.* optuženi su da su pojedinačno omogućili isplate nepripadajućih iznosa podsticaja suprotno pravilniku o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Optužnice protiv Mare R. i Aleksandra P. odnose se na izradu nezakonitih odluka o isplati podsticaja od po skoro hiljadu KM za dvije godine uzastopno osobi koja nije niti imala registrirano poljoprivredno gazdinstvo. S druge strane, Katarina P. i Mirsad M. optuženi su da su, bez izlaska na teren i neposrednog pregleda parcela, potpisali zapisnik u kojem su naveli da podnosilac zahtjeva posjeduje proizvodnju voća na površini pet puta većoj od stvarne. Oni su mu tako omogućili isplatu oko pet hiljada KM, iako mu je pripadao iznos od 1 062,00 KM – navodi se u optužnici.

Dok je u međuvremenu Mara R., uz obavezu vraćanja imovinske koristi već pravosnažno osuđena za prevaru u službi (iz člana 379 stav (1) Krivičnog zakona Distrikta), optužnice protiv Aleksandra P. za ovo krivično djelo, te protiv Mirsada M. i Katarine P. zbog nesavjesnog rada u službi (iz člana 381 stav (1) Krivičnog zakona), nedavno su potvrđene pred Osnovnim sudom.

Tužilaštvo Distrikta je prethodnih sedmica podiglo više optužnica za koruptivna krivična djela u brčanskim javnim službama. Šumarski inspektor i član komisije za stambeno zbrinjavanje Roma opuženi su za primanje dara i drugih oblika koristi, dok su tri službenika u vladinom Odjelu za javnu sigurnost optužena za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja. Samo u prošloj godini, ovo tužilaštvo podiglo je dvadest i jednu optužnicu za korupciju potiv dvadeset i tri osobe. Radi postizanja još boljih rezultata u zaštiti njihovih prava i zakonitih interesa ugroženih korupcijom, građani su pozvani da neodložno prijave koruptivna ponašanja kojima su izloženi ili za koja pouzdano saznaju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vladimir Tepavčević, novi zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta

Radio Brčko

Brčko: Zaključen sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i bivših skupštinskih poslanika

Radio Brčko

Tužilaštvo BD: Podignuta optužnica protiv S. Halilovića za neovlaštenu trgovinu opojnim drogama

Radio Brčko