Brčko

Brčko: Članice Udruge “Brčansko srce” obilježile Svjetski dan borbe protiv karcinoma

Svjetski dan borbe protiv karcinoma, obilježava se svakog četvrtog veljače kako bi se podigla svijest o oboljenjima od malignih bolesti

Članice Udruge oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“, kao i svake godine, danas su obilježile Svjetski dan borbe protiv karcinoma. Tim povodom su u brčanskoj Bolnici održale okrugli stol s menadžmentom i liječnicima zaposlenim u Općoj bolnici Brčko distrikta.

Svjetski dan borbe protiv karcinoma, obilježava se svakog četvrtog veljače kako bi se podigla svijest o oboljenjima od malignih bolesti.

“Mi se zalažemo da dobijemo onkološku ambulantu, kako bi svi oboljeli od karcinoma imali neku vrstu privatnosti i intime. Trenutno se onkološki pregledi obavljaju u zgradi stare bolnice, gdje su hodnici puni pacijenata koji dolaze na preglede zbog drugih zdravstvenih problema, nevezanih za karcinome. Nadamo se da će nakon današnjeg okruglog stola počet sa radom na tom problemu“, kazala je Ramiza Musić, predsjednica Udruge „Brčansko srce“.

Dokotrica Vesna Petrović kaže kako je u 2022. godini registrirano 103 novooboljelih od malignih bolesti, te navodi kako se u brčanskoj Bolnici otprilike svaki dan daje oko 12 kemoterapija. Najviše oboljelih je od karcinoma dojke i karcinoma prostate.

dr. Begzudin Ahmetović

„U svijetu od malignih bolesti oboli oko 19 milijuna ljudi, od čega 10 milijuna ljudi umre tijekom jedne godine, većina ovih smrtnih slučajeva događa se u nerazvijenim zemljama u koje i mi spadamo. Najveći uzrok tome su slabi preventivni programi koji se u svijetu provode, a kod nas još nisu zastupljeni, te ovim putem apelujem na sve da se redovito pregledaju“, kazao je doktor Begzudin Ahmetović.

Svjetski dan borbe protiv karcinoma obilježava se diljem cijelog svijeta četvrtog veljače, kako bi se podigla svijest o oboljelima od malignih bolesti, prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju istog.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!