RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Danas počinje realizacija projekta „Prevencija vršnjačkog nasilja“

Klub borilačkih vještina „Jedinstvo“, u saradnji sa odjelima Vlade Brčko distrikta danas započinje realizaciju projekta „Prevencija vršnjačkog nasilja“.

Projekat je koncipiran kroz psihološke radionice i sportske treninge, za djecu iz viših razreda Prve, Druge i Pete osnovne škole.

Prema riječima Vladislava Rakića, koordinatora ovog projekta, cilj je detektovati oblike nasilja, te razviti vještine komunikacije među djecom koja su u nekom konfliktu, a kroz treninge bi se učila samoodbrana djece od nasilja.

„Same radionice kroz koje će se pokušati naći odgovori na pitanja u vezi emotivnog i fizičkog nasilja nad djecom raditi će dve kolegice iz Udruženja psihologa. U projektu bi bilo idealno da učestvuju djeca koja vrše nasilje, ona nad kojima se vrši nasilje i eventualno ona koja posmatraju nasilje, odnosno da imamo njihova iskustva“, kazao je Rakić.

Projekat bio trebao da se realizuje kroz faze, a prva bi podrazumijevala prepoznavanje sposobnosti detekcije različitih oblika vršnjačkog nasilja, nakon čega bi se, u drugoj fazi, razvijao veština komunikacije između strana koje su u konfliktu, dok bi treća faza bila sposobnost prepoznavanja ličnih emocija u sopstvenoj ulozi, a sama završna faza bila bi kontrola tih emocija.

U sportskom dijelu, kako je dodao Rakić, treneri Kluba borilačkih vještina „Jedinstvo“, na treninzima prvenstveno bi sa djecom radili samoodbranu od nasilja.

„Mislim da je u suštini samog sporta dobar deo i psihologija, odnosno kroz sport bi deca učila o sebi i svom psihičkom i emotivnom stavu, te ga ispoljila kroz sport“, naglasio je koordinator projekta.

Ciljna grupa za sada su djeca iz samo tri osnovne škole, Prve, Druge i Pete, čiji će padagozi i psiholozi odrediti koja će djeca učestvovati u projektu.

„Za sada radimo samo sa te tri škole, a ukoliko odziv djece bude veliki i projekat se pokaže uspješnim, postoji mogućnost da se projekat u narednom vremenu proširi i uključi više djece. Tek krećemo sa projektom i tehnički možda je bolje da na početku bude manje djece, a zbog i situacije sa pendemijom i u skladu sa epidemiološkim mjerama. Svakako iz dana u dan situacija sa vršnjačkim nasiljem je sve gora i ovakav je projekat neophodan“, istakao je Rakić.

Radionice su jednosatne i održavat će se dva puta nedeljno u sali Partizan.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sa državnog nivoa 170.000 maraka za projekte u Brčko distriktu BiH

Admir Kadrić

Brčko: Dnevni centar Prutače – projekat koji treba biti trajan

Mirsad Arnautović

Tijekom pandemije povećano nasilje nad ženama i socijalna diskriminacija u BiH

Sandra Živković