RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Hoće li biti finansiran i četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje?

Razmatranje mogućnost za finansiranje četvrtog postupka vantjelesne oplodnje i unapređenje postojećih uslova za liječenje neplodnosti u Distriktu bile su teme današnjeg sastanka sa predstavnicima Udruženja za borbu protiv steriliteta „Beba više“ kojem je domaćin bio predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić.

Današnjem sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Кadrić, poslanici u Skupštini Slobodanka Ćurčić, Milijana Simić, Ina Pamukčić i Mejra Šećić, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Ljubica Ilić, te direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Brčko distrikta Miodrag Todorović i ginekolog doktorica Jelena Živanović.

Foto: Mirsad Arnautović

Predsjednik Skupštine Siniša Milić je pozdravio ovu inicijativu udruženja “Beba više” te istakao da svi shvataju da je riječ o ozbiljnom problemu i da se treba iznaći način kako bi se pomoglo bračnim parovima da se ostvare kao roditelji.

“Činjenica da su se ovdje okupili i predstavnici Vlade ali i poslanici u Skupštini govori o nesumljivoj podršci ovakvim inicijativama koje su u funkciji unapređenja nataliteta na prostoru Brčko distrikta”, istakao je predsjednik Milić.

Siniša Milić Foto: Mirsad Arnautović

Željko Lazarević predsjednik Udruženja “Beba više” je naglasio da su institucije vlasti u Brčko distriktu i do sada imali izuzetno razumijevanje za ovaj problem i da se godišnje izdvajaju značajna sredstva kako bi se omogućila tri pokušaja vantjelesne oplodnje.

“Okupili smo se danas kako bi se omogućilo pacijentima koji su u stanju potrebe da se finansira četvrti i peti postupak vantjelesne oplodnje jer informacije iz Fonda zdravstvenog osiguranja govore da novca ima. Takođe kada je u pitanju ova grupa pacijenata postoji potreba za zaleđivanjem genetskog materijala prije svega onkoloških pacijenata koji moraju na zračenje kako bi im se omogućilo da se nakon izliječenja ostvare kao roditelji”, dodao je Željko Lazarević.

Željko Lazarević Foto: Mirsad Arnautović

Osim pomenutog na današnjem sastanku je predloženo da se predvide sredstva i za finansiranje hirurših zahvata kada je u pitanju muški sterilitet što do sada Fond zdravstvenog osiguranja nije pokrivao te da se omogući finansiranje vantjelesne oplodnje za žene koje nemaju partnera.

Foto: Mirsad Arnautović

Fond zdravstvenog osiguranja finansira dva postupka, a treći postupak se finansira sredstvima Vlade Brčko distrikta u iznosu od 176.000 KM. Od prošle godine do danas u Distriktu je rođeno deset beba iz postupka vantjelesne oplodnje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čestitka predsjednika i potpredsjednika Skupštine povodom Međunarodnog dana učitelja

Radio Brčko

Брчко: Предсједник Скупштине одржао састанак са генералним конзулом Турске

Radio Brčko

Čestitka gradonačelnika Siniše Milića povodom Međunarodnog dana učitelja

Radio Brčko