RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Učenici Poljoprivedne i medicinske škole obilježili “Fertility week 2019”

Fertility week 2019 obilježili su i učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko, koji su godinu ranije, kroz projekat „Šta ako sam šesti“ prošli edukacije članova UG „Beba više“ uz pomoć i podršku dr Jelene Živanović, ginekologa u brčanskom porodilištu, te pedagoga Perice Ivaneka.

Učenici su održali  radionicu pod nazivom „(Ne) plodnost“. O problemu neplodnosti sa kojim se suočava svaki šesti par u našoj zemlji govorili su Katarina Karać, Hamza Čandić, prošlogodišnji učesnici projekta „Šta ako sam šesti“, a na inicijativu predsjednice Vijeća učenika Helene Radić.

Osim upoznavanja učenika sa pojmom steriliteta, uzroka njegovog nastanka, terapije kojom se  liječi, predstavljen je i desetominutni film „Priča o muškom sterilitetu“.

“Sterilitet nije tabu tema. To je problem o kojem se treba pričati. Svaki učenik, ne samo iz  medicinske struke, treba da zna o ovom problemu. Naime, svaki šesti par je suočen sa  sterilitetom i građani Brčko distrikta na ovaj način, kroz prezentacije i sam  razgovor, mogu saznati da u našem gradu postoji udruženje „Beba više“ kome se mogu obratiti, bez predrasude da neće biti prihvaćeni u društvu, izjavila je Helena Radić učenica medicinske škole.

Aktivnost učenika podržali su i pozdravili i predstavnici UG „Beba više“ Brčko distrikta BiH.

“Učenici Poljoprivredno medicinske škole iz Brčkog oduševili su nas po ko zna koji put. Najprije moram da pohvalim njihovo učešće u projektu koga smo realizovali prošle godine, zahvaljujući podršci Vlade Distrikta Brčko, a i ova prezentacija i njihova zainteresovanost su zaista facinantni, istakao je Željko Lazarević, predsjednik UG „Beba više“.

On je podsjetio da djeca žele biti informisana i uključena u društvene aktivnosti, što su pokazali aktivizmom i volontiranjem na konferenciji „Dani zdravlja“ koju je organizovao Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

Prezentaciji su prisustvovali učenici, profesori praktične nastave i rukovodstvo škole.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Udruženje “Beba više” obilježilo šest godina rada

Mirsad Arnautović

Brčko: Promovisan magazin o neplodnosti „Beba više“

Brčko: Hoće li biti finansiran i četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje?

Mirsad Arnautović