RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Iliću povećana kazna na sedam godina zatvora za ubistvo Slavena Marčete

Prihvativši žalbu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Apelacioni sud u ovom gradu povećao je kaznu Dušanu Iliću (21) iz Brčkog za ubistvo Slavena Marčete iz maja prošle godine, pravosnažno ga osudivši na sedam godina zatvora. Sud je, usvojivši prijedlog ovog tužilaštva za izricanje strože kazne Iliću, izmijenio prvostepenu presudu kojom mu je prethodno bila izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

Tužilaštvo Distrikta dokazalo je optužbe da je Ilić 16. maja 2020, oko 21.20 sati u ulici Bijeljinska bb, automobilom kojim je upravljao, lišio života Slavena Marčetu. Nakon što je Marčeta zbog nesporazuma s njim u saobraćaju izašao iz svog vozila, Ilić je naglo startao automobil Audi VI kojim je upravljao, te njegovim prednjim dijelom udario oštećenog i oborio na tlo. On je zatim prešao pneumatikom preko nogu oštećenog, nakon čega se dao u bjekstvo, dok je Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo.

U prvostepenom postupku, Osnovni sud Distrikta nepravosnažno je osudio Ilića za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) izrekavši mu, uz navođenje brojnih olakšavajućih okolnosti, kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uzevši u obzir raniju sudsku praksu prilikom izricanja kazni za ovu vrstu teških krivičnih djela protiv života i tijela, Tužilaštvo je podnijelo žalbu Apelacionom sudu Distrikta. Ocijenivši žalbu Tužilaštva kao osnovanu, Apelacioni sud izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni pravosnažno osudivši Dušana Ilića na sedam godina zatvora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zbog opasnosti od bjekstva produžen pritvor Muli Elezoviću

Radio Brčko

Brčko: Dalibor Lazarević i Muharem Kovačević optuženi za tešku krađu novca

Radio Brčko

Akcija „PARTI“: Prihvaćen prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora šestorici uhapšenih

Radio Brčko