RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Iz Naroda i Pravde pozivaju na hitnu akciju u cilju zaštite građana i privrede od Covida-19

Predstavnici političke organizacije Narod i Pravda Brčko distrikta održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su predočili javnosti 12. tačaka sa prijedlozima Vladi Brčko distrikta u cilju što uspješnije zaštite građana u borbi protiv Covida-19 te spriječavanja negativnih ekonomskih posljedica po privrednike .

Damir Bulčević poslanik u Skupštini Brčko distrikta ispred Naroda i Pravde je na današnjoj konferenciji za novinare naglasio da ozbiljnost situacije oko rasplamsavanja pandemije korona virusa zahtijeva angažovanje svih institucija vlasti i političkih subjekata u donošenju najkvalitenijih mjera koje će pomoći građanima distikta i privredi da se prevaziđe ova situacija.

Tim povodom iz brčanske organizacije ove stranke od Vlade Distrikta između ostalog traže hitnu nabavku vakcina za imunizaciju građana, obezbjeđivanje besplatnih lijekova i vitamina za sve za sve stanovnike distrikta koji su pozitivni na Covid-19 jer takva terapija košta u prosjeku od 700 do 1400 KM.

Takođe među 12 zahtjeva koji će biti dostavljeni Vladi Brčko distrikta iz ove stranke zatraženo je da se izvrši hitno zapošljavanje svih ljekara koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje kao i osoba koje trenutno rade u zdravstvu po ugovoru na određeno vrijeme ili privremenim i povremenim poslovima.

U cilju pomoći privrednicima zatražena je i hitna izmjena Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih  posljedica po privredu izazvanih Covidom 19.

Na današnjoj pres konferenciji Naroda i Pravde su javnosti predočeni i podaci u pogledu prekomjernog i netransparentnog zapošljavanja u institucijama Brčko distrikta gdje je rečeno da je u odjeljenjima Vlade trenutno angažovano po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima oko 200 osoba što se može smatrati radom na crno, dok evidenciju o ugovorima o djelu niko ne vodi.

S tim u vezi Narod i Pravda predlaže uvođenje moratorija na zapošljavanje u Brčko distrikt osim zdravstva, policije i pravosuđa za period 2021-2022. godina čime bi godišnje bila ostvarena ušteda od 7,5  miliona KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otvoren drugi “Business forum Brčko 2018” – Fokus na migracijama i ekonomiji

Radio Brčko

U Brčkom danas novi “Biznis forum”

Admir Kadrić

“Narod i Pravda” Brčko: Saopštenje za javnost o inicijativi za formiranje robnih rezervi

Radio Brčko