RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Nizak vodostaj Save uslovio slabiji pretovar roba u luci

Nizak vodostaj Save koji traje još od sredine juna uslovio je slabiji pretovar roba u JP „Luka“ Brčko. Poslovni plan za ovu godinu realizovan je sa svega 67 posto, u dijelu pretovara roba.

„Problemi u poslovanju JP „Luka“ Brčko kod pretovara roba, što i jeste njena osnovna djelatnost, započeli su sredinom juna kada je došlo da pada vodostaja rijeke Save i nemogućnosti riječne plovidbe za teretne brodove koji dovoze robe u luku“, kazao je Marinko Viljušić, direktor.

Finasijski plan JP „Luka“ Brčko za 2018. godinu, iznosio je 2, 3 miliona KM, ali u dijelu pretovara roba, do kraja godine, vjerovatno neće biti ispunjen.

„Iako je iza nas teška sezona koju je uslovio nizak vodostaj Save, na šta mi nismo mogli utjecati, ipak je zahvaljujući našim rezervama, prihodima od zakupnina i domaćinskom poslovanju, plaća za sve uposlene isplaćivana uredno i na vrijeme“, kazao je Viljušić.

Situaciju je dodatno usložila, po riječima direktora Viljušića, i kazna sa plaćenjem PDV-a u visini od 242.000 KM Upravi za indirektno oporezivanje.

Upravo danas je luka obaviještena da se njihova prvostupanjska žalba komisiji ne usvaja, a naredni korak je žalba drugostupanjskoj komisiji, tj. direktoru Uprave za indirektno oporezivanje, potvrđeno je iz Luke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Водостај ријеке Саве низак, простор око кула нико не чисти

Драгиша Јанковић

Brčko: Prijevoz roba ograničen zbog niskog vodostaja rijeke Save

Gorana Antić

JP “Luka Brčko” poslovat će u minusu ove godine

Radio Brčko