RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ako bude potrebno „Luka“ spremna ući i u sudski postupak

Javno preduzeće „Luka Brčko“ uložit će žalbu na rješenje Uprave za indirektno oporezivanje kojim treba da plati retroaktivno PDV na ostvareni promet plus kamatu, jer kako tvrde, prema instrukcijama UIO nisu mogli naplaćivati PDV u postupku naplate korištenja carinskog terminal.

Direktor brčanske „Luke“ Marinko Viljušić, ističe da će na nakon prvostepene žalbe koja je već pripremljena, ići i na drugostepenu, te ako bude trebalo i u sudski postupak, kada je riječ o rješenju Uprave za indirektno oporezivanje kojim ovo preduzeće mora da plati retroaktivno 208.000 maraka PDV- a na ostvareni promet.

„Na žalost Uprava za indirektno oporezivanje držese svoje priče da je to dupli promet, što nikako ne možemo prihvatiti niti platiti, zato što mi nemamo dupli promet i ne naplaćujemo PDV, već se on naplaćuje u carinskom postupku. Napravili smo žalbu, stupili smo u kontakt sa našim Pravobranilaštvom koje nas zatupa u ovom postupku, i koje će također uložiti žalbu sa svoje strane Upravi za indirektno oporezivanje. Iskoristit ćemo sva svoja pravna zakonska rješenja i nadamo se pozitivnom ishodu ovog problema“, kazao je Viljušić.

Pored PDV-a, „Luka“ na osnovu rješenja Uprave za indirektno oporezivanje mora da plati i kamatu, za koju Viljušić kaže da je još jedna od nelogičnosti.

„Uprava je rekla da sami izračunamo kamatu i tu ako pogriješimo ponovo će nas kazniti. Kamata je prema našoj računici negdje između 40.000 i 45.000 maraka“, dodao je.

Podsjeća i da su svi carinski terminali u istoj situaciji, te da su zbog toga odlučili i da se organizuju.

„Neki su na žalost već platili te kazne pošto žalba ne odlaže izvršenje tih uplata. Neki su se već žalili, a neki su bili i na saslušanju. Svi zajedno idemo u taj postupak jer je to jedini mogući put da postignemo svoje ciljeve. Čak što više dogovorili smo se da idemo u o organiziranje jedne udruge držioca carinskih terminala gdje bi zajedno nastupali prema Upravi za indirektno oporezivanje. I u nekom momentu smo se čak dogovorili ako bude potrebno da istovremeno svi otkažemo držanje carinskog terminala i dovedemo državu možda u jedan veliki i puno teži problem“, pojasnio je.

Prema njegovim riječima „Luka Brčko“ još nije platila taj iznos za šta je krajnji rok 15. novembar.

„Sad ćemo se žaliti i tražiti odmah rješenje iako ne očekujemo pozitivan odgovor na žalbu. Onda ćemo u zavisnosti od odgovora, tražiti možda odlaganje ili platiti pa očekivati povrat novca ako sve bude riješeno u našu korist, ali u svakom slučaju ovo će „Luku“ dovesti u tešku situaciju, odnosno poslovni minus“, naglasio je Viljušić.

Dodao je i to da su o svemu upoznate i Skupština i Vlada Brčko distrikta, te da „Luka“ očekuje s njihove strane potpuno razumijevanje i podršku u rješavanju ovog problem, jer kako tvrdi menadžment ovog preduzeća nema nikakve odgovornosti za novonastalu situaciju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U JP “Luka Brčko” stigli prvi dijelovi za novu dizalicu

Gorana Antić

Potpisan ugovor za nabavku nove dizalice za JP “Luka” Brčko

Suvad Alagić

ЈП “Лука Брчко” ће годину завршити y минусy од 300.000 КМ   

Дејана Крстић